Van Alexander a harmincas évek végétől alkotott, szerepet játszott Ella Fitzgerald pályafutásában, társszerzője volt az énekesnő első sikerszámának. Egy Los Angeles-i kórházban halt meg szívelégtelenségben.

Százéves korában elhunyt Van Alexander amerikai filmzeneszerző, aki az ötvenes évek közepétől számos televíziós sorozathoz és filmhez komponált zenét, de az ő dalaival indult el Ella Fitzgerald karrierje is.

Forrás: variety.com

A művészt szombaton egy Los Angeles-i kórházban érte a halál. A Variety.com filmes portál értesülése szerint szívelégtelenség miatt hunyt el.

Fontos szerepet játszott Ella Fitzgerald pályafutásában, társszerzője volt az énekesnő első sikerszámának, az 1938-as A-Tisket, A-Tasket című dalnak. Később ő komponálta a Joan Crawford főszereplésével forgatott Kényszerzubbonyban, a Mike Henryvel készült Tarzan és az inkák kincse című filmek, valamint a Bewitched és a Jeannie, a házi szellem című népszerű sorozatok zenéjét is.

Alexander 1915 májusában született New Yorkban, zongoraművész édesanyjától tanult meg játszani a hangszeren. A harmincas évek végén már saját együttest alapított. 1943-ban Kaliforniában telepedett le, ahol Mickey Rooney tévéműsorában kapott munkát, ezzel el is indult televíziós és filmzenei karrierje.

A hetvenes években három Emmy-díjra jelölték. 2002-ben életműdíjat kapott az Amerikai Zeneszerzők, Írók és Kiadók (ASCAP) szervezetétől - tudósított a BBC hírportálja.

Századik születésnapját májusban több mint 200 családtagja és barátja körében ünnepelte. Mint akkor elmondta: csodálatos élete volt.