Az EFOTT Fesztivál 40. születésnapjára a régi idők kedvencei és napjaink legsikeresebb zenekarjai közös produkcióval álltak színpadra. A hatalmas évfordulós bulit a Mary Popkids és Somló Tamás nyitották a nagyszínpadon. Előtte néhány perccel beszélgettem velük. 

Somló Tamás a koncert előtt elárulta, hogy zajlottak a közös próbák, és hogyan szedte ráncba a fiatalokat. A Mary Popkids énekese, Kama pedig a zenekar rituáléiról mesélt.

Milyen volt a felkészülés a srácokkal?

Somló Tamás: Nagyszerű, sportszerű és egyszerű. Odamentem, elmondtam a véleményemet, jól lecsesztem őket, és azt mondtam, hogy vége a próbának. Gyárilag ezt így kell csinálni. Az idősebbek mindig jól helyrerakják a fiatalokat, mielőtt a fiatalabbak tennék az idősebbekkel.

Nektek milyen volt Somló Tamással próbálni?

Kama: Mi már régóta együtt motorozunk, volt már példa hasonlóra.

Somló Tamás: Nagyon rendes zenekar. Odajöttek hozzám, és meghívtak. Én meg mondtam, hogy jó, jövök. Aztán majd lehet, hogy jól ráfáznak, ha felmegyek a színpadra, és elrontom a produkciót. Bele fogok trombitálni.

Forrás: Pozsonyi Roland

Mi zajlik a Mary Popkidsnél a backstage-ben a koncertek előtt?

Kama: Megérkezünk, összetesszük a kezünket, és azt kiabáljuk, hogy örök élet. Régen azt kiabáltuk, hogy Popkids, de egyszer az egyik koncert előtt volt egy nagyjából 15 perces csúszás, ott álltunk a színpad mellett, elkezdtünk dumálni, reinkarnációról meg ilyesmikről, és az örök élet volt a zárószó, mikor fel kellett mennünk a színpadra, és ez megmaradt azóta is.

Rengeteg koncertetek van nyáron, szinte minden fesztiválon ott vagytok. Előfordul, hogy nem vállaltok el egy bulit?

Kama: Ha a technikai körülmények nem adottak, nem tudjuk elvállalni. Sokan vagyunk, sok hangszerrel, élőben zenélünk, ezért olyan fellépéseken nem veszünk részt, ahol nem tudják a technikai feltételeket biztosítani. Így a bevásárlóközpontos és hasonló haknik kizártak. Igyekszünk minél minőségibb dolgokban benne lenni.

Előfordulnak színpadi bakik?

Kama: Persze, egy csomó. Érdekes helyzetek tudnak kisülni abból, ha valaki elront valamit, és úgy kell átdolgozni a szituációt, vagy reagálni rá. Az ilyenekből nem szokott gond lenni, figyelünk egymásra.

Forrás: Pozsonyi Roland

Régi EFOTT-ozók vagytok. Mi volt a legemlékezetesebb, ami itt történt veletek?

Kama: Néhány éve, mikor először játszottunk ezen a fesztiválon, egy kis színpadon, délután kettőkor, harmincötezer fokban, valamiért nagyon bevodkáztunk előtte. Mindegyikünknél volt egy buborékfújó, és azzal fújkáltunk. Aztán találkoztunk Ganxsta Zolee-val a backstage-ben, ami óriási élmény volt akkor, és adtunk is neki egy Popkids pólót, nagyon örült neki. Persze most is nagy élmény találkozni vele.