világhírű zenész cseh Ivan Moravec zongorista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvannégy éves korában hétfőn Prágában meghalt Ivan Moravec világhírű cseh zongorista - közölte a prágai művészeti akadémia, amelynek Moravec tanára volt.

Ivan Moravec volt az egyedüli cseh, akit beválasztottak a 20. század legnagyobb zongoristái közé, és akinek játéka a 20. század legnagyobb zongoravirtuózait bemutató CD-sorozatban is helyet kapott.

A sajtóban gyakran „a zongora költőjének” hívott zenész 1930-ban Prágában született, hétéves korától zongorázott, és évtizedeken keresztül a prágai Cseh Filharmónia szólistája volt. Gyakorlatilag a világ minden jelentős zenei színpadán fellépett, és zongorajátékát számos hanghordozó rögzítette. Legnagyobb sikereit Mozart, Beethoven, Debussy, Bach és Chopin műveinek interpretálásával aratta.

„A világban Ivan Moravec volt a legismertebb cseh zongorista. Pedagógiai munkássága is igen jelentős, számos cseh zongoristát nevelt, s a fiatalok példaképnek tekintik" - nyilatkozta Ivo Kahánek, fiatal cseh zongorista a CTK hírügynökségnek.

Ivan Moravec művészetéért több külföldi és cseh elismerést is kapott. Václav Havel cseh államfő 2000-ben magas állami kitüntetésben részesítette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.