Egy legalább 25 millió euró (közel 8 milliárd forint) értékűre becsült, Spanyolországból illegálisan kivitt Picasso-festményt foglaltak le egy Korzika partjainál horgonyzó hajón - jelentette be kedden a francia vámhivatal.

A francia hatóságok figyelmét múlt csütörtökön "keltette fel a Fiatal lány feje című Picasso-festmény kivitelére tett kísérlet", munkatársaik másnap megjelentek a Korzika partjainál kikötött hajó fedélzetén - írta közleményében a vámhivatal.

Pablo Picasso Fiatal lány fejeForrás: pabloruizpicasso.net

A hajó kapitánya két dokumentumot tudott bemutatni a festményről, az egyik egy értékbecslés, a másik pedig egy 2015 májusában hozott spanyol bírósági ítélet, amely a képet nemzeti kincsnek nyilvánította, és megtiltotta, hogy kivigyék Spanyolországból - áll a közleményben.

A festmény tulajdonosa Jaime Botin közismert spanyol bankár, akinek családja részt vett az ország vezető bankcsoportja, a Santander megalapításában 1857-ben. 

A tulajdonos 2012 decemberében kért engedélyt a festmény kivitelére, hogy azt Londonban elárvereztesse a Christie's-nél. A kulturális minisztérium azonban nem engedélyezte a kivitelt arra hivatkozva, hogy Spanyolország területén nem található más hasonló kép az alkotó adott korszakából. A spanyol legfelsőbb bíróság idén májusban megerősítette, hogy a Fiatal lány feje olyan nemzeti kincset képez, amelynek nem engedélyezhető a külföldre vitele.