Hihetetlen! Űrben nőtt salátát ettek az űrhajósok

Forrás: MTI/EPA/NASA/ -
élelmiszer saláta Föld zöld űrhajós Nemzetközi Űrállomás űr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Először ettek űrben termesztett zöldséget a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai hétfőn.

A Scott Kelly amerikai űrhajós által július 8-án elvetett római salátát fogyasztás előtt higiéniai kendővel megtisztították, majd olajjal és ecettel ízesítették.

Illusztráció. Forrás: MTI/EPA/NASA/

A speciális zöldségtermesztő berendezést egy wisconsini cég fejlesztette ki, és tavaly áprilisban szállították az űrállomásra. Piros és kék fények stimulálják a növekedést, emellett zöld égőket is használnak, hogy a növények zöldek legyenek. Ha csak piros és kék LED-ek lennének, a növények lilára érnének.

Már tavaly is termesztettek az űrállomáson salátát, ezt azonban visszaküldték a Földre tudományos vizsgálatokra, amelyeken az űrzöldség megfelelt minősítést kapott. Ezúttal is csak a termés felét eszik meg, a másik felét lefagyasztják, majd visszaküldik a Földre további elemzésre.

Az űrhajókon termesztett élelmiszer fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál. A friss paradicsom, áfonya és saláta jó forrásai az antioxidánsoknak, termesztésük pedig jó hatással lehet az űrhajósok hangulatára - hangsúlyozzák A NASA kutatói.

A történelmi falatokat élőben közvetítette az online NASA-tévé, megszakítva az orosz űrhajósok által végzett űrséta és külső munkálatok képeit.

A Nemzetközi Űrállomáson pillanatnyilag három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós dolgozik. Az 57 éves Gennagyij Padalka már több mint 800 napot töltött az űrben, többet, mint eddig bárki a történelem során.

Elhunyt anyja mobilja mentette meg a haláltól a kisfiúthttp://www.life.hu/news/20150810-az-uj-mexikoi-nemzeti-parkban-meghalt-francia-par-mobiltelefonja-alapjan-talaltak-meg-a-kisfiut.htmlMint ahogya Life.hu is megírta, egy háromtagú család kirándulni indult az új-mexikói White Sands Nemzeti Parkba, ám a szülők nem számoltak a 40 fokos, fehér homokon való túrázás nehézségeivel. Hála az anyának és az apának, a fiuk túlélte a tragédiát.NewsOrigoNem a bombatámadást szenvedett szíriai kisfiút ápolják Budapesten, hanem egy másikathttp://www.life.hu/news/20150810-nem-az-a-sziriai-kisfiu-van-egy-budapesti-korhazban-akit-bombatamadas-ert-hanem-egy-masik.htmlKorábban a főváros egyik kórházának orvosa értesítette a Migration Aid egyik aktivistáját, hogy náluk kezelik azt a bombatámadást szenvedett szíriai kisfiút, akit keresnek. Mint kiderült, nem ő, hanem egy másik gyermek fekszik a budapesti kórházban.News--A nap videója: így rázzák a 70 éves nyugdíjasok Michael Jacksonrahttp://www.life.hu/news/20150810-igy-tancolnak-70-eves-nyugdijasok-michael-jackson-egyik-orok-klasszikusara.htmlA mondás szerint mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát. Egy olyan videóra bukkantunk, ami csak megerősíti ennek a szállóigének a valóságtartalmát.News--Halálos baleset! Szelfizni akart, de felöklelte a bikahttp://www.life.hu/news/20150810-megolte-a-bika-a-szelfizo-ferfit-villaseca-de-la-sagra-varosaban.htmlÉppen szelfizni akart az a 32 éves férfi, aki az évente megrendezésre kerülő bikafuttatások újabb áldozata.News--Egy egész emeletet bérel a budapesti luxushotelben Robbie Williamshttp://www.life.hu/news/20150810-robbie-williams-egy-egesz-emeletet-berel-a-budapesti-luxushotelben.htmlAz idei Sziget egyik legnagyobb sztárja, Robbie Williams megérkezett Magyarországra, és beköltözött a budapesti luxushotelbe – egy egész emeletre.NewsAFPTrendi nyári nyereményözön a Sziget Fesztiválon - Használd a cashtaget!http://www.life.hu/news/20150808-trendi-nyari-nyeremenyozon-a-sziget-fesztivalon-hasznald-a-cashtaget.htmlÍme, egy újabb ok, amiért idén érdemes kilátogatnod a Szigetre. Hallottál már a cashtagről? Most megtudhatsz róla minél többet!News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.