Először ettek űrben termesztett zöldséget a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai hétfőn.
A Scott Kelly amerikai űrhajós által július 8-án elvetett római salátát fogyasztás előtt higiéniai kendővel megtisztították, majd olajjal és ecettel ízesítették.

A speciális zöldségtermesztő berendezést egy wisconsini cég fejlesztette ki, és tavaly áprilisban szállították az űrállomásra. Piros és kék fények stimulálják a növekedést, emellett zöld égőket is használnak, hogy a növények zöldek legyenek. Ha csak piros és kék LED-ek lennének, a növények lilára érnének.
Már tavaly is termesztettek az űrállomáson salátát, ezt azonban visszaküldték a Földre tudományos vizsgálatokra, amelyeken az „űrzöldség” megfelelt minősítést kapott. Ezúttal is csak a termés felét eszik meg, a másik felét lefagyasztják, majd visszaküldik a Földre további elemzésre.
Az űrhajókon termesztett élelmiszer fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál. „A friss paradicsom, áfonya és saláta jó forrásai az antioxidánsoknak, termesztésük pedig jó hatással lehet az űrhajósok hangulatára” - hangsúlyozzák A NASA kutatói.
A történelmi falatokat élőben közvetítette az online NASA-tévé, megszakítva az orosz űrhajósok által végzett űrséta és külső munkálatok képeit.