A Forma-1 korábbi orvosa, Gary Hartstein elmondása szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) testülete is felelős lehet Jules Bianchi haláláért.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, a francia versenyző egy hónappal ezelőtt hunyt el a 2014-es Japán Nagydíjon elszenvedett balesete következtében; tragédiája megrázta a Forma-1 világát. Az eset után a pilóták számára világossá vált, hogy az elmúlt években, évtizedekben elért fejlődés ellenére sem szabad hátradőlni. Hartstein szerint maguknak a pilótáknak is keményebben kellene fellépniük, sőt követelniük kellene a királykategória jelenlegi orvosának (Jean-Charles Piette) távozását – írja a telesport.hu.

Forrás: AFP/Alexander Klein

Hartstein – aki közösségi oldalán bírálta a szövetséget, kritikái nagy részét azonban már törölte adatlapjáról – szerint Piette nem elég tapasztalt a Bianchiéhoz hasonló fejsérülések kezelésében, ezzel pedig a FIA komoly veszélynek teszi ki a pilótákat. Az amerikai szakember szerint a versenyt is meg kellett volna szakítani, abban az esetben ugyanis, ha a mentőhelikopter a földön van, a becsült mentési idő (vagyis az idő, ami alatt a sérült pilótát el lehet juttatni a legközelebbi egészségi intézménybe) több, mint 30 perc, a viadalt pedig le kell állítani.