Az abszurd humor két nagyágyúja hosszú évek után békejobbot nyújtott egymásnak, sőt, hamarosan ismét egy színpadon lépnek fel.

Laár András és Galla Miklós 1985-ben kezdett együtt dolgozni, amikor András abszurd verseit Galla egy csokorba fűzte, és egy előadói esten együtt debütáltak. Majd megalapították a L'art pour l'art társulatot. A csapatot a mai napig imádja a közönség, bár évekkel ezelőtt Galla kiszállt a társulásból. András most a Life.hu-nak mesélt az okokról és békülésük történetéről.

„Egészen pontosan az történt, hogy anno kirúgtuk Gallát, mert olyan dolgokat tett, ami nem illett bele az arculatunkba. Akkoriban ő volt az ügyintéző, és egy idő után nem tetszett a társulat tagjainak, ahogy irányította a dolgokat. Tulajdonképpen emiatt kellett bocsánatot kérnie a békülésünkkor” – kezdte András, akit tavaly, 20 év után egy levélben keresett meg Miklós.

Forrás: Origo

„Békülékeny típus vagyok, de úgy véltem, ahhoz, hogy békejobbot nyújtsak, neki kell először lépnie. Be kellett látnia, hogy hibázott. Két vitás ügyünk közül az egyiket kimagyarázta, a másikért bocsánatot kért. Megbocsájtottam neki: ha ő belátja a hibáját, van alap arra, hogy együttműködjünk. Leültünk egy vega étteremben, másfél órát beszélgettünk, és visszaállítottuk a barátságunkat. Akkor még közös munkáról nem esett szó. Nagyon becsülöm ezért a gesztusért, az ő emberi nagyságát mutatja, hogy bocsánatot tudott kérni” – magyarázta a zenész, aki ezek után úgy döntött, születésnapi nagykoncertjére vendégfellépőnek hívja Gallát.

„Eljött az a pillanat, hogy elkezdtem gondolkodni az életműkoncertemen, ami november 6-án lesz az Arénában. Úgy érzem, Galla Miklós odavaló volna, hiszen vele indítottam el az abszurd humorral kapcsolatos pályafutásomat. Hálás vagyok azért, hogy anno kiszekírozta belőlem az első költői estem. Akkoriban nagyon sok munkám volt a KFT zenekarral, és nem volt időm összeállítani a verses estemet. Ő pedig elkezdett rajta dolgozni, és annyira jól szerkesztette meg a műsort, hogy amikor elém tette 1985-ben a produkció tervezetét, úgy gondoltam, ez marha jó, és megalapítottuk a L'art pour l'art társulatot" – mesélte András, aki már azt tervezgeti, hogyan illeszti majd bele az abszurd humort a koncertjébe.

„Mivel hálával tartozom Miklósnak, logikusnak tűnt, hogy ebben az életműshow-ban szerepeljen. Ő pedig igent mondott. Most rakjuk össze a műsort. Novemberben pedig húsz év után újra közösen állunk színpadra” – mondta András.

Laár András-életműkoncert
András elmesélte, hogy szakrális szertartást képzel el, sámánisztikus elemekkel, amelyben helyet kapnak áthangszerelve a KFT-dalok, mantrák, táncosok és az abszurd humor.