Rekordmennyiségű haláleset történt az idei bikafuttatásokon

bikafuttatás Spanyolország haláleset rekord szarv áldozat ünnepség kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tízre nőtt az idei bikafuttatások halálos áldozatainak száma Spanyolországban, ahol legutóbb vasárnap halt bele a sérüléseibe egy negyvenes éveiben járó férfi.

Az áldozatot, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, többször is megdöfte szarvával egy bika az északkelet-spanyolországi Borriolban. A férfi a kórházban halt bele a sérüléseibe.

Egy bika fellök egy résztvevőt a San Fermín fesztivál bikafuttatásán Pamplonában Forrás: MTI/EPA/EFE/Villar Lopez

Az elmúlt héten négy haláleset történt az ország négy különböző pontján, ami azt jelenti, hogy a mostanival együtt - a 2009-es rekordot elérve - tízre nőtt a bikafuttatásokon felöklelt halálos áldozatok száma az országban.

A halálesetek száma majdnem biztosan növekedni fog, mivel a kisebb városok rendszerint augusztusban és szeptemberben rendeznek ünnepségeket a védőszentjeik tiszteletére.

A halálozási mutatók megugrásának egyik oka, hogy a gazdasági válság lecsengésével azon városok egy része, amelyek korábban lemondtak a bikás rendezvényekről a költségek lefaragása érdekében, most újra szerveznek ilyen eseményeket.

Résztvevők a San Fermín fesztivál bikafuttatásán Pamplonában Forrás: AFP/Ander Gillenea

A spanyol média szerint idén nagyjából 16 ezer helyi hatóság ütemezett be bikás rendezvényeket, ami nagyjából kétezerrel több mint az előző évben, ugyanakkor a májusban megválasztott városi tanácsok egy része, köztük Villafranca de los Caballeros vezetősége, határozottan elutasítja az ilyesfajta szórakozást.

A villafrancai városi tanács megszavazta, hogy azt a 18 ezer eurót, amennyibe egy ilyen rendezvény kerül, inkább arra költik, hogy könyveket és eszközöket vásárolnak a helyi iskolák számára.
Manuela Carmena, Madrid frissen megválasztott polgármestere pedig kijelentette, hogy „egyetlen eurónyi közpénzt” sem fognak bikafuttatások finanszírozására fordítani.

Halálos baleset! Szelfizni akart, de felöklelte a bika

Éppen szelfizni akart az a 32 éves férfi, aki az évente megrendezésre kerülő bikafuttatások újabb áldozata. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.