Hétfőn Újpesten 35,6 fokot mértek, ezzel megdőlt a több mint hatvan éves melegrekord. A következő napokban az ország nagy részén még kánikula lesz, hét végére jön az enyhülés.

Hétfőn Budapesten megdőlt a melegrekord. Az ezen a napon megfigyelt legmagasabb hőmérséklet 34,4 fok volt, amelyet Budapest belterületen, 1942-ben mértek.

Hét végére jöhet csak az esőForrás: Thinkstock

Ma Újpesten 35,6, belterületen 35,3 fokot regisztráltak.

Az előrejelzések szerint kedden is zavartalanul napos, száraz időre számíthatunk. A délnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. Reggel általában 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet, de a nagyvárosokban és a vízparti településeken ennél melegebb lehet.

Napközben marad a rekkenő hőség 34 fok körüli maximumokkal.

Szerdán eleinte csak az Alpokalján, este már a Kisalföldön is erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és zápor, zivatar is kialakulhat. A szél északnyugatira fordul és megélénkül, északnyugaton meg is erősödik. 

Az Észak-Dunántúlon ekkor már megszűnik a hőség, itt már csak 25 és 29 fok között alakul a hőmérséklet csúcsértéke, de az ország nagyobbik részén még tikkasztó meleg lesz 30-35 fokkal.

Hét végére jöhet az enyhülés

Csütörtökre a napsütést főleg a Dunántúlon és északon zavarják gomolyfelhők. Ezeken a tájakon elszórtan fordul elő zápor, zivatar.

Élénk, zivatarok környezetében viharos lesz az északnyugati szél.

Már a középső tájakon is 30 alá eshet a hőmérséklet, a Tiszántúlon még 30 fok feletti maximumokat mérhetünk.

Pénteken hajnalban és reggel még több helyen lehet zápor, néhol zivatar, napközben csökken a felhőzet. Erős lesz az északnyugati szél.

Az ország nagy részén 21 és 28 fok között alakulhat a délutáni órák hőmérséklete, de a Tiszántúlon még mindig lehet 30-31 fok.

Szombaton borongós, szeles idő lesz. Keleten is véget ér a hőhullám: délután 23-28 fokos mérsékelt meleg valószínű.

Vasárnap borús lesz az idő és többfelé fordulhat elő eső, záporeső. Több helyen 20-22 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet. Erős lesz a szél is.