Tima Kurdi Kanadába akarta menekíteni Szíriában élő családját. Bár a kanadai hatóságok elutasították a menedékkérelmüket, a család mégis rászánta magát a végzetes tengeri útra Európába.

Percek alatt felrobbantotta az internetet annak a halott szír kisfiúnak a fényképe, akinek családja a török határnál lévő Kobane városából próbált Kos szigetére menekülni.

Forrás: AFP

A 3 éves Aylan Kurdi 5 éves bátyjával és 35 éves édesanyjával együtt a vízbe fulladt. Tima Kurdi a CNN-nek adott interjújában elmondta: egy hete beszélt Aylan édesanyjával telefonon. Az asszony arról mesélt, fél az úttól, mert nem tud úszni, de más választásuk nem volt. 

2 héttel ezelőtt a nagyobbik fiú, Galip azt kérte tőlem, vegyek neki egy biciklit- emlékezett vissza a Kanadában élő nagynéni. Itt elcsuklott a hangja. Arra kérem a világot, hogy segítsenek ezeknek az embereknek az utazásban. Nem akarom, hogy mások is így haljanak meg.

Aylan, Galip és édesanyjuk holttestére a dél-törökországi Bodrum tengerpartján bukkantak rá. A tragédiát csak az édesapa élte túl. A kisfiút, édesanyját és fivérét ma temették el Szíriában.