Tatár Csilla alaposan felkészül az anyaságra és a baba körüli teendőkre. Beiratkozott egy gyermekápolási- és elsősegély tanfolyamra, hogy képben legyen minden olyan dologban, ami a modern kor vívmánya, és amit édesanyjától nem tudna megtanulni.  

Tatár Csilla már a hetedik hónapban jár, hamarosan kezében tarthatja kisbabáját, akinek a neme számára is meglepetés lesz. Nem akarja előre tudni, hogy kisfia vagy kislánya születik-e, de további meglepetéseket a gyerekgondozással kapcsolatban nem szeretne. Beiratkozott egy kismamákat felkészítő tanfolyamra, ahol megtanítanak mindent a kezdő, és gyakran bizonytalan anyukáknak. 

Forrás: Sudocrem

„Régebben az újdonsült anyukák saját édesanyjuktól lesték el a baba körüli teendőket, de a világ annyit változott az elmúlt 30 évben, hogy az egykori tudás mára már nem biztos, hogy elég. Annak ellenére, hogy az első időkben anyukám biztosan rengeteget fog segíteni, tudomásul kell venni, hogy régebben mások voltak a vezérelvek, másképp éltek az emberek. Az ösztön egy fontos dolog, de egy szakember másra is felhívja a figyelmet. A babaápolási tanfolyam nem csak arról szól, milyen mennyiségben kell krémet kenni a pici popsijára, mi a teendő, ha egy köldökcsonkot kell ellátni. Megtanítanak rá, hogy a szoptatás alatt miket ajánlatos fogyasztani, hogy az anyatejnek ne legyen rossz íze. Ezek nagyon hasznos információk, akinek nem volt újszülött csecsemő a környezetében, az nem tudja elsajátítani ezeket senkitől. De azt sem tudnám máshonnan megtanulni, mit kell csinálni, ha lázgörcsöt kap a gyerek, vagy hogy milyen gyógyszereket szabad egyáltalán adni egy pici babának. Vannak olyan dolgok, amiket újra kell értelmezni. Manapság a legtöbb kórházban tartanak tanfolyamot a kezdő anyukáknak, ez hetente kétszer 5 órás, praktikus oktatást jelent. Sokan vettünk részt rajta, apukák és anyukák együtt, még olyan asszony is akadt, aki korán szült, most 20 éves a nagyfia, és már nem emlékezett rá, hogy egykor hogyan csinálta” - mesélte Csilla, akinek szép kerek már a pocakja.

„Nem félek a szüléstől, a fájdalomtól. A fájdalmat természetes dolognak tartom, és jól bírom. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a szülés és az anyaság. Nem aggaszt, hogy fenekestül felfordul majd az életem, hogy korán kell majd kelnem, vagy nem alszom eleget. Az életem korábbi részeiben ennél sokkal durvább hajtásban voltam, keltem fel hajnalban, majd tudósítottam kora reggel. De nem tudom pontosan, mi vár rám” – magyarázta a műsorvezetőnő, aki egyelőre még bírja a munkát és örömmel is végzi.

„Október 6-áig forgatunk a Petőfi tévén futó Filmklubbal, ez nem megterhelő, hiszen délutáni felvételekről van szó. Nagyon szeretem, és a szívem csücske ez a beszélgetős műsor, és mivel pár adást előre rögzítünk, november végéig találkozhatnak velem a nézők vasárnap esténként. Szerencsére jól vagyok, de kifejezetten lelassultam. Nem kapkodok úgy, már nem tudnék egy egész napot végigrohanni. A munka jól esik, mert így másra is fókuszálok, ami egy kicsit kizökkent, így nem csak a baba-mama újságokat bújom” - tette hozzá a kismama, akit egy szülői munkamegosztásról szóló kerekasztal-beszélgetésen csíptünk el.

„Nem tervezzük meg előre, hogy a párom mennyit fog segíteni a baba körüli teendőkben. Én nem vagyok az a fajta anya, akinél elvárás lesz, hogy az édesapa este 7 órakor, a fürdetésen legyen itthon. Én az ilyesfajta szabályokat sohasem szerettem a magánéletben, a párom meg olyan férfi, aki ha tud, úgyis ott lesz velem és mindenben a segítségemre lesz. Tudomásul kell venni, hogy ő dolgozik, én meg otthon tartózkodom a gyermekünkkel, és ellátom a ház körüli teendőket. Most is úgy osztjuk meg a munkát, kinek, mikor, mi fér bele az idejébe. Ha tudom, hogy nehezebb napjai jönnek, akkor több mindet vállalok magamra, és ez fordítva is így van” árulta el Csilla, aki még nem rendezte be a babaszobát és nem vásárolta meg a szükséges holmikat sem.

„Még nem vettünk semmit, mindent október 6-a után fogok csinálni: beszerzem a babakocsit és berendezem a babaszobát. Lesz jó pár hetem a szülésig, csak ezzel szeretnék foglalkozni. Sem a rózsaszín, és sem a nagyon tipikusan fiús dolgok sem tetszenek, a pasztel színeket kedvelem. Biztos, hogy rengeteg ruhát fogok kapni, de ezért beszereztem pár apróságot, például néhány rugdalózót. Imádok bemenni a bababoltba és nézelődni, válogatni. Jó, ahogy rákészülsz az anyaságra, és ahogy elképzeled, hogy pár hónap múlva már együtt mentek vásárolni a babával. Érdekes, de ösztönösen előtérbe kerültek nálam azok az emberek, akiknek van kisgyerekük. Mádai Vivient hívtam fel többször is, amikor kérdésem adódott, vagy amikor a babakocsit nézegettem. Nemrég Peller Mariannal futottam össze, vele arról beszélgettem, milyen a szülés. Egy hete pedig a szintén várandós Nkuya Sonja volt a vendégem az adásban, vele is a babázásról beszélgettünk. Most ez határozza meg a mindennapjaimat, így érzem magam boldognak."