Szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozás figyelhető meg hétfő hajnalban

Forrás: NASA/MSFC/Alphonse Sterling -
csillagászat szuperhold holdfogyatkozás hajnal érdekesség Magyaroszág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jelenség több mint 30 éve után lesz újra látható. A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

A teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető lesz, emellett az égi "színjátékot" élvezhetik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is. A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz. - írja az Origo.

Teljes holdfogyatkozás még 2012-ben Forrás: NASA/MSFC/Alphonse Sterling

Az "egyszerű" holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

Így készíts percek alatt pillecukros finomságot - Videó!http://www.life.hu/news/20150927-pillecukros-finomsag-pillanatok-alatt-melyet-egy-video-segitsegevel-te-is-elkeszithetsz.htmlImádjuk az ötletes, és gyorsan elkészíthető nyalánkságokról feltett recepteket, hiszen az ilyen esős, őszi napokon tökéletes édességnek bizonyulnak. NewsOrigoNapi cukiság! Labrador takargatja az alvó kisbabáthttp://www.life.hu/news/20150927-igy-gondoskodik-az-alvo-kisgyerekrol-a-csalad-labradorja.htmlSok kutyus ma már szinte teljes értékű tagja a családnak, és együtt nőnek fel a kisgyermekkel. News--Lagzi Lajcsiról készült mémek robbantották fel az internetethttp://www.life.hu/news/20150925-lagzi-lajcsi-ugyerol-keszult-karikaturakon-nevet-a-facebook.htmlAhogyan az várható volt, hamar elkezdtek terjedni a mulatós zene királyának ügyéről készült netes karikatúrák, amelyeket szinte rekordsebességgel kezdtek el megosztani a felhasználók. NewsFotó: Szabó Gábor - OrigoMagyarországra jön a Tortakirály!http://www.life.hu/news/20150925-buddy-valastro-oktoberben-hazankba-erkezik-egy-kozonsegtalalkozora.htmlOktóber 7-én hazánkba érkezik sokak kedvenc cukrásza, Buddy Valastro. A rajongók egy nem mindennapi előadás keretében találkozhatnak a sztárral. News--Bárdosi Sándor káromkodva ordított kisgyerekekkel - Videó!http://www.life.hu/news/20150923-bardosi-sandor-karomkodott-kislanyok-elott-es-tobb-gyerekkel-is-kiabalt.htmlA sportoló a Super TV2 új műsorában, a Celebműszakban beszélt csúnyán a gyerekekkel, és többször is kiabált velük a felvételek alatt. News--Hallgasd meg az új James Bond-film főcímdalát!http://www.life.hu/news/20150925-itt-az-uj-james-bond-focimdal-melyet-sam-smith-enekel.htmlNovemberben kerül a magyar mozikba a legújabb Bond-film, melynek betétdalát a huszonhárom éves londoni dalszerző, Sam Smith készítette. Most nyilvánosságra került a teljes felvétel. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.