Zuckerbergnek mindössze tizenegy év kellett ahhoz, hogy bekerüljön az Egyesült Államok tíz leggazdagabb embere közé - derült ki a Forbes magazin 400-as listájából, amelynek első helyét immár huszonkettedszerre is Bill Gates szerezte meg.

Az Egyesült Államok 400 leggazdagabb üzletemberét rangsoroló 2015-ös lista élbolyába szintén első ízben került be Jeff Bezos, az Amazon.com internetes áruház alapító-vezérigazgatója, akinek vagyona 16,5 milliárddal nőtt egy év alatt és ezzel ő a lista "csúcsugrója".

Evan Spiegel a Snapchat társalapítójaForrás: AFP/Getty Images/Steve Jennings

A magazin 34 éve állítja össze a rangsort, amelyre soha nem volt olyan magas a bekerülési küszöb, mint idén: 1,7 milliárd dollár, szemben a tavalyi 1,55 milliárddal. Huszonöt új szereplő van a listán, köztük a legfiatalabb Evan Spiegel, a fiatalok körében egyik legnépszerűbb alkalmazás, a Snapchat mindössze 25 éves társalapítója, a világ valószínűleg legfiatalabb milliárdosa. 

Hetvenhat milliárd dollárra becsült nettó vagyonával Bill Gates zsinórban huszonkettedik éve vezeti a leggazdagabb amerikaiak Forbes-féle listáját. Gates vagyonának ma már kevesebb mint 13 százalékát teszi ki az általa negyven éve alapított Microsoftban lévő részesedése - ismertette a magazin honlapja és a Forbes Magyarországon blogja.

Gates utána Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési cég vezetője áll 62 milliárd dollárral. A harmadik leggazdagabb amerikai Larry Ellison, az Oracle társalapítója, 47,5 milliárd dollárral. A Facebookot 2004-ben megalapító Mark Zuckerberg a hetedik helyen debütált az élbolyban 40,3 milliárd dolláros nettó vagyonával.

Az üzleti magazin szerint a listán szereplő négyszáz személy összesített vagyona 2,34 billió dollár, ami 50 milliárddal több az előző évhez képest.