A hegymászó idén valóra váltotta az egyik álmát és megmászta a 8156 méter magas Manaszlut, a Föld nyolcadik legmagasabb hegyét.

Kelin Dávid tavaly a Mount Everest legmagasabb pontját próbált a meghódítani. Akkor a Life.hu az alaptáborban érte el őt. A hegymászó 2014-ben nem járt sikerrel, mert a csúcs előtt 250 méterrel visszafordult és nyolcadszor sem sikerült végrehajtania az oxigénpalack nélküli csúcstámadást. Dávid idén egy „kisebb" hegyet választott. A Manaszlu 700 méterrel alacsonyabb, mint a Csumolungma, ezúttal pedig sikerrel járt és pár órával ezelőtt, közösségi oldalán osztotta meg a jó hírt: „Jól vagyok, elértem a csúcsot".

Forrás: Facebook/Klein Dávid

A csúcstámadás előtt a következő sorokat írta Dávid: „8000 méter felett a létezés határmezsgyéjén járok. Úgy is mondhatnám: alig létezem. Az emberi szervezetnek mindenhez oxigénre van szüksége: a mozgáshoz, emésztéshez, gondolkozáshoz, fűtéshez. A minket körbevevő világ emberidegen: fagyott, éles határú tárgyak, sarkos formavilág, dermedt, élettelen és kristálytiszta közeg, ami körbevesz minket. Fizikai értelemben fogoly vagyok: minden tekintetben korlátozott. E szigorú világ szabályai azonban lehetővé teszik számomra, hogy álarcok nélkül találkozhassam önmagammal, pont olyannak látva önmagamat, amilyen valójában vagyok: néha sutának, gyengének, de néha a nemesre és jóra képes embernek. Ez a lehetőség – az önmagammal való közvetlen találkozás lehetősége – számomra mindennél kedvesebbé teszi a hegyek világát"