Csernobilba újra visszatértek a nagytestű emlősök

Forrás: AFP/Christophe Boisvieux -
állat szarvas farkas katasztrófa Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Harminc évvel a világ egyik legsúlyosabb nukleáris balesetének helyszínére a jelek szerint újra visszatér az élet. A katasztrófa területén jávorszarvasok, rőtvadak, és farkasok hemzsegnek. 

Az 1986-os balesetet követően az emberek számára tiltott zónává változott Csernobil térségében ma már állatcsapatok élnek, sőt, a jelek szerint több, mint a baleset előtt. Jim Smith, a Portsmouthi Egyetem kutatója nyilatkozatában elmondta, hogy ha az emberek elhagynak egy területet, a természet újra felvirágzik, még egy ilyen súlyos katasztrófa után is. - írja a BBC.

Forrás: AFP/Christophe Boisvieux

A 4200 négyzetkilométeren folytatott kutatások kimutatták, hogy az emlőspopuláció regenerálódik. A felmérés alatt nagy számban találtak jávorszarvasokat, őzeket, vaddisznókat, és gímszarvasokat, sőt, a Csernobil környékén élő farkasok száma például meghétszereződött. Jim Beasley, a legfrissebb kutatások szerzője elmondása alapján az állatok rugalmasan túl tudnak ledűlni az ember által kiváltott szennyezések ellen.

Ahol a lakásokban bokrok nőnek

1986. április 26-án, 28 évvel ezelőtt robbant fel emberi mulasztás miatt a csernobili atomerőmű. Az erőmű egy Pripyat nevű város közvetlen közelében található, ahol 50 000 ember élt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ezek jórészt az erőműben dolgozók és családjaik voltak, a várost eredetileg erre a célra húzták fel 1970-ben. Pripyat egy dinamikusan fejlődő, a szovjet életszínvonal felett álló város volt egészen az eset napjáig. Azóta egy kihalt panelrengeteg, egy igazi szellemváros...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.