Harminc évvel a világ egyik legsúlyosabb nukleáris balesetének helyszínére a jelek szerint újra visszatér az élet. A katasztrófa területén jávorszarvasok, rőtvadak, és farkasok hemzsegnek. 

Az 1986-os balesetet követően az emberek számára tiltott zónává változott Csernobil térségében ma már állatcsapatok élnek, sőt, a jelek szerint több, mint a baleset előtt. Jim Smith, a Portsmouthi Egyetem kutatója nyilatkozatában elmondta, hogy ha az emberek elhagynak egy területet, a természet újra felvirágzik, még egy ilyen súlyos katasztrófa után is. - írja a BBC. 

Forrás: AFP/Christophe Boisvieux

A 4200 négyzetkilométeren folytatott kutatások kimutatták, hogy az emlőspopuláció regenerálódik. A felmérés alatt nagy számban találtak jávorszarvasokat, őzeket, vaddisznókat, és gímszarvasokat, sőt, a Csernobil környékén élő farkasok száma például meghétszereződött. Jim Beasley, a legfrissebb kutatások szerzője elmondása alapján az állatok rugalmasan túl tudnak ledűlni az ember által kiváltott szennyezések ellen.

 

Ahol a lakásokban bokrok nőnek
1986. április 26-án, 28 évvel ezelőtt robbant fel emberi mulasztás miatt a csernobili atomerőmű. Az erőmű egy Pripyat nevű város közvetlen közelében található, ahol 50 000 ember élt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ezek jórészt az erőműben dolgozók és családjaik voltak, a várost eredetileg erre a célra húzták fel 1970-ben. Pripyat egy dinamikusan fejlődő, a szovjet életszínvonal felett álló város volt egészen az eset napjáig. Azóta egy kihalt panelrengeteg, egy igazi szellemváros...