Elhunyt Christine Arnothy magyar származású francia írónő

Forrás: Thinkstock -
írónő halál Christine Arnothy irodalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvannégy éves korában elhunyt Christine Arnothy magyar származású francia bestseller-írónő - közölte kedd este a lánya.

A rangos Interallié irodalmi díjjal és a Francia Akadémia díjával kitüntetett írónő 48 regény szerzője volt.

Forrás: Thinkstock

Arnóthy (Kovách) Krisztina 1930. november 20-án Budapesten született, 1948-ban a családjával gyalog menekült Ausztriába, ahol francia tannyelvű középiskolába érettségizett. Első műveit magyarul írta és lefordította franciára, 1955-től már csak franciául írt. Ausztriából Belgiumba került, majd Párizsba költözött. Tizenöt éves vagyok, és nem akarok meghalni című önéletrajzi írásával 1954-ben megnyerte a Grand Prix Verité díjat, amelyet későbbi férje, Claude Bellanger lapja, a Le Parisien libéré alapított. A 27 nyelvre lefordított regény, amely 10 millió példányban kelt el a világban, a tizenéves lány mindenapjait meséli el Budapest ostroma alatt.

Második regénye Isten késik címmel jelent meg, Nem olyan könnyű az élet című harmadik könyve pedig egy útlevél nélkül utazni kényszerülő, hontalan fiatal nőről szól. A Le Cavalier mongol című novellagyűjteményével 1976-ban elnyerte a Francia Akadémia díját, A győzelem ára című regényével pedig 1980-ban az Interallié-díjjal jutalmazták. Megkapta a legmagasabb francia állami elismerés, a Becsületrend parancsnoki fokozatát.

2008-ban Les années cannibale (A kannibálévek) címmel jelentetett meg önéletrajzot, írt színpadi műveket, hang- és tévéjátékokat is, 1966 és 2004 között a Le Parisien című napilap irodalmi újságírója volt, 1982 és 1994 között a La Suisse svájci lapban is jelentek meg írásai. Férje 1978-ban bekövetkezett halála óta Párizsban és Genfben élt.

"Egy új regényen dolgozott, amit imádott, az állatok és az emberek közti nagy megbékélésről. Nem tudta befejezni" - írta közleményében a lánya. Christine Arnothy és férje hamvait a tengerben fogják szétszórni.

Meghalt Göncz Árpád volt köztársasági elnökhttp://www.life.hu/news/20151006-elhunyt-goncz-arpad-volt-koztarsasagi-elnok.htmlÉletének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársság volt elnöke kedden – tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel. News--Tizenhét év után fogták el a csecsemőgyilkos anyát Székesfehérváronhttp://www.life.hu/news/20151006-tizenhet-ev-utan-fogtak-el.htmlElfogtak egy 34 éves nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy még 1998-ban megölte és egy szeméttárolóba dobta újszülött gyermekét Székesfehérváron - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kedden. News--Micsoda fordulat! Cristiano Ronaldót kísérte pályára az elgáncsolt szír menekült kisfiahttp://www.life.hu/news/20150920-cristiano-ronaldot-kiiserte-palyara-a-real-madrid-szineiben-az-elgancsoltszir-menekult-kisfia.htmlÚgy tűnik, végül minden jóra fordul a Röszkénél elgáncsolt szír kisfiú családjában, akik Spanyolországban kedztek új életet. News--George Clooney gyászol - Házassági évfordulóján sem képes ünnepelnihttp://www.life.hu/news/20150920-george-clooney-elvesztette-baratjat-jerry-weintraubot-es-hazassagi-evfordulojan-is-ot-gyaszolja.htmlNem telhet felhőtlenül George Clooney és gyönyörű felesége, Amal első házassági évfordulója. A jeles eseményt beárnyékolja a színész egyik barátjának a halála. News--Már sejteni, mi végzett az internet 13 éves sztárjávalhttp://www.life.hu/news/20151007-meg-nem-tudni-mibe-is-halt-bele-a-tizenharom-eves-caleb-logan.htmlAhogy korábban mi is megírtuk, az ismert YouTube-sorozat, a Bratayleys egyik szereplője, Caleb Logan a múlt héten váratlanul elhunyt. Most fél Amerika azt találgatja, vajon mi történhetett a fiatal fiúval. NewsOrigo"Azt sem mondták, hol kereshetem a holttestet" - Összeomlott a Maradj talpon!-ban életét vesztett nő kedvesehttp://www.life.hu/news/20151007-a-maradj-talponban-eletet-vesztett-no-kedvese-azt-sem-tudta-hol-keresse-a-no-holtestet.htmlAhogy arról szeptemberben a Life.hu beszámolt, meghalt egy néző Gundel Takács műsorában. A Maradj talpon! forgatásán egy 32 éves nő vesztette életét, majd pedig az is kiderült, párját nem engedték oda haldokló barátnőjéhez. És ez még nem minden... News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.