Varnus Xavért nem értintették jól a cikkek, amelyek arról szólnak, hogy Havas Henrik hogyan reagált a Heti Hetesből való távozására.

Varnus Xavér Facebookon jelentette be ismerőseinek, kiszáll a Heti Hetesből. Havas Henrik kemény szavakkal illette az orgonaművész döntésétVarnus Xavér reagált a hírre.

Fotó: Hajdú D. András

"A mai Havas-cikk kapcsán ezt a levelet küldtem el az érintett szerkesztőknek, s ezzel a magam részéről lezártnak tekintem a Heti Hetes elhagyásából kirügyező vitát, amely, mellesleg, igen élesen világított rá a mai, magyar valóságra:

Tisztelt Szerkesztőség,

Nem a sajtó nyilvánosságának írtam döntésemről, hogy elhagyom a Heti Hetest, hanem a Facebookon osztottam meg, ismerőseim körében. Ha bármelyikük ezt a sajtó elé tárta, lelke rajta. Havas Henrik úr soha nem volt sem barátom, sem pedig Facebook-kapcsolatom, életünkben talán háromszor találkoztunk, és soha nem bántottuk egymást. Nehezen értem meg, miért érzi most úgy, hogy neki kell sajátos stílusban válaszolnia egy nem számára írott levélre, amelyben nem sértettem meg senkit személyre szabva, csupán tudattam barátaimmal, hogy rossz villamosra szálltam, időben észrevettem, s leugrottam róla. Ha valaki elolvassa eredeti Facebook-posztomat, láthatja, hogy ennél diplomatikusabban még az angol külügyminiszter sem fogalmazhatott volna.

S talán lehet valami igazsága e döntésemnek, ha Ónodi György, a műsor főszerkesztője ezt az üzenetet küldte nekem: "Minden szavaddal egyetértek! Te egy olyan értéket képviseltél a műsorban, mint Gregor József, Kern András, Alföldi Róbert, Haumann Péter, vagy Friderikusz Sándor. Büszke vagyok, hogy közel engedtél magadhoz!" Úriemberként köszöntünk el egymástól egy olyan közegben, amelyben már alig vannak urak s emberek. Hiszen akár másnak a hivatásán nyilvánosan gúnyolódni, akár egy szűkebb körnek szóló levelet nyilvánosságra hozni, akár pedig egy másnak szóló levélre nyilvánosan, trágárkodva válaszolni nem éppen gentleman-like viselkedés.

Az újkori népvándorlás, a klíma és a társadalmak teljes átváltozásának idején, amikor a világ a valaha volt egyik legnagyobb kihívása elé érkezett, a létező legértelmetlenebb dolog ez a sajtóvita. Én tehát orgonálok tovább, a főszerkesztők főszerkesszenek saját belátásuk szerint, akiknek csak a gúnyolódás jutott, gúnyolódjanak tovább, s aki pedig trágárkodni akar, trágárkodjon vidáman, teljes tüdőből.

Bármennyire is zavarbaejtő a XXI. századi magyar univerzumban az ókori Petroniust idézni, ezesetben talán mégsem felesleges: "Mindannyian megleljük vágyunkat, hisz mind másra törekszünk. Kinek a rózsabimbó, kinek a tüske szép."