Törőcsik Mari: "A férjem ugyanazon az ágyon halt meg, ahol én feküdtem"

Fotó: Dudás Szabolcs/Origo -
színésznő Törőcsik Mari szerelem Maár Gyula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan két éve, hogy meghalt Törőcsik Mari férje, Maár Gyula filmrendező. A klinikai halál állapotából egyszer már visszajött Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő bár megfogadta, hogy nem beszél élete szerelméről, most mégis kivételt tett. Megható és szívhez szóló gondolatok következnek Törőcsik Mari imádott férjéről.

„Öregszem, és nem bírom megállni, hogy ne beszéljek róla. Az ember megfogad valamit, aztán nem tartja be. Annyira szerettem a férjemet, hogy szívesen beszélek róla. Nagyon szeretek a vidéki otthonomban lenni, bár már nem tudok füvet nyírni, és locsolni is nehezen tudok. Csodálatos a kertem, gyönyörű a fű, mert a szomszéd Margitkám és a fiai tartják rendben. De ott még jobban hiányzik Maár. Pedig csak 60 éves koromtól és csak papíron voltunk házasok. Ha szállodába mentünk, akkor is külön szobában aludtunk” - kezdett bele a színésznő a mesélésbe.

Maár Gyula 2013 decemberében hunyt el

Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész 80 éves korában halt meg.
Végakarata szerint a Sugovica folyóba szórták a hamvait.

„Ugyanazon az ágyon halt meg, ahol én feküdtem.

Bejárt hozzám a kórházba, amikor két hónapig ott feküdtem. Kérdeztem tőle, «Gyula, drága, mi hogy veszítjük el egymást? Mi sokkal jobban összetartozunk, mint egy férj és egy feleség»” - nosztalgiázott a színésznő, majd felidézte, hogy mit mondott Maár a 75. születésnapján készült interjúban, amikor felesége a klinikai halál után kijött a kórházból.

Fotó: Dudás Szabolcs/Origo

Azt kérdezték tőle, hogy mit csinált akkor, amikor azzal hívták fel telefonon, hogy Törőcsik Mari klinikai halott. Azt mondta: ez olyan kérdés, amire nem lehet válaszolni. Mari vissza fog jönni, mert Mariban van valami egész különleges emberi erő. Képes engem túlélni, képes dolgozni, ő olyan csodálatos a szakmájában. El is várom ezt tőle. De ha ő menne el hamarabb, nekem végem, nem azért, mert öngyilkos lennék. Én Mari nélkül nem tudom, hogyan kell élni. Mi egyformán láttunk mindent” - emlékezett vissza meghatódva férje szavaira a színésznő, aki bevallotta, hogy sok férfi volt az életében.

„Sok férfi volt az életemben, de én mindenkin átléptem. Tartsanak nagyképűnek, de mindig azt mondtam, hogy nincs miről beszélnünk, hisz semmiben nem értünk egyet.

Maár volt az egyetlen ember a földön, akin nem tudtam átlépni.

És én voltam az egyetlen nő az ő életében, aki pontosan értette, hogy mikor mire gondol - mondta a színésznő, aki különleges kijelentéssel koronázta meg mondanivalóját, utalva arra, hogy korábban visszajött a klinikai halálból. - Az volt életem legnagyobb szerepe, hogy meghaltam” - utalt Törőcsik arra, amikor 2008-ban a klinikai halál állapotába került.

Rutinvizsgálatból esett kómába

2008 őszén Törőcsiknek egy rutin-tüdővizsgálat közben leállt a vérkeringése, és a klinikai halál állapotába került. Az orvosok szerencsére visszahozták, de másfél hónapig kómában volt, és csak hosszas rehabilitációval tudott felépülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.