A legendás hajó tragédiáját okozó jéghegy fotója és egy szemtanú beszámolója kerül kalapács alá nemsokára Nagy-Britanniában. 

A fekete-fehér fotó aznap reggel készült, amikor 1912.április 14-én éjszaka a Titanic örökre elmerült. A beszámolót M.Linoenewald készítette, aki órákkal a hajó elsüllyedése után haladt el a jéghegy mellett. A német pincér leírta, hogy vörös festék volt látható egy hatalmas jéghegyen - írja az Origo

TitanicForrás: Wikipedia

"Azon a napon, amikor a Titanic elsüllyedt, a Prinz Adalbert gőzős elhaladt egy jéghegy mellett, amelyet ez a fotó ábrázol. A Titanic katasztrófájáról akkor még nem értesültünk. A jéghegy egyik oldalán jól látható vörös festék, amely úgy keletkezhetett, hogy egy hajó súrolta a jéghegyet.SS. Prinz Adalbert Hamburg America Line" - olvasható a feljegyzésben, amelyet a főpincér mellett a hajó legénységének három másik tagja is aláírt. Mind a felvételt, mind a feljegyzést később átadták a Burlingham, Montgomery and Beecher brit ügyvédi irodának, amely a Titanicot működtető White Star cég nevében járt el a katasztrófa után.

A Titanicot feltételezetten elsüllyesztő jéghegy, a Prinz Adalbert hajó főpincérének felvételeForrás: Wikimedia Commons

Amikor az 1523 ember halálát követelő szerencsétlenség hivatalos vizsgálata lezárult, mindkét bizonyítékot bekeretezték és az ügyvédi iroda tanácskozótermének falára függesztették. Egészen addig ott volt, amíg 2002-ben a cég beszüntette működését. Az irodát működtető négy egykori partner bocsátja most árverésre a történelmi dokumentumokat, amelyek értékét a Henry Aldridge and Son of Devizes aukciósház 10-15 ezer font közöttire becsüli.