Életveszélyes lehet Kínából csomagot rendelni

Forrás: Budapest Airport -
veszélyes Kína fertőző betegség légiposta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
HIV-antigéneket, növényekre veszélyes férget és egyéb veszélyes, illetve engedélyhez kötött anyagokat találtak tízezer számra a külföldről légi úton feladott átlagos csomagokban a pekingi karantén hivatal illetékesei.

A kínai főváros legnagyobb, nemzetközi repülőterén 29 400 olyan csomag akadt fenn a szúrópróbaszerű vizsgálatokon, amelyeket tartalmuk alapján nem lett volna szabad egyszerű csomagokban, jelzés nélkül feladni. A tavalyi évvel összehasonlítva az ellenőrök 2,1 százalékkal több kritikus pakkot fedeztek fel, az összes küldemény körülbelül 3 százalékát átnézve.

Forrás: Budapest Airport

A reptéri vizsgálókban nagyjából 1100 kártevőkkel fertőzött anyag, termék került elő, és a nem kínai fajok között például a növények gyökereire veszélyt jelentő Pratylenchus vulnus fonálférget is azonosították.

Két különböző "simán" feladott csomag tartalmazott HIV-antigéneket, hét továbbiban, amelyet egy tiencsini gyógyszeripari vállalatnak címeztek, az antigének mellett HIV-antitesteket is találtak. Egy pekingi cégnek 8 fiolában vértermékeket és ugyancsak HIV-antigéneket adtak fel. A csomagellenőrzést végzők nem fertőzödtek meg - közölték a beszámolóban.
Az effajta csomagok postán és más futárszolgálatokon keresztül is kézbesíttethetők erre engedéllyel rendelkező szakintézményeknek, de feladásukkor meg kell őket különböztetni, illetve a veszélyes anyagokat csak karanténi vizsgálatokat követően lehet az országba behozni.

A tartalmát illetően helytelenül megjelölt csomagok kezelése nem történik különös körültekintéssel, így szállítás közben is megsérülhetnek embereket, vagy a környezetet veszélyeztetve - hangsúlyozzák a szakemberek, s a csomagok nagyobb számban történő átvizsgálását, az ezekhez szükséges technikai és technológiai feltételek javítását szorgalmazzák Kínában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.