Megdőlt vasárnap a budapesti melegrekord, húsz fokot mértek a fővárosban. A jövő héten is marad a ködös idő, napközben 12-20 fok lehet.

Vasárnap megdőlt a fővárosi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mostanáig 19,9 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet, amit 1886. november 8-án mértek Budapesten. Ehhez képest most egy tizedfokkal melegebb volt a fővárosban.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Vasárnap ugyanis 20 fokig melegedett a levegő Budapesten.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is folytatódik a ködös, napos időjárás, helyenként 20 Celsius-fok körüli maximumok is lehetnek. Emellett viszont többször megerősödik a szél, és többfelé kisebb eső is lehet.

Hétfőn az éjszaka képződő köd és alacsonyszintű felhőzet legtovább az Alföld keleti, északkeleti részein maradhat meg. Észak, északnyugat felől több felhő érkezik, de lesznek hosszabb naposabb időszakok is. A délutáni óráktól elszórtan, nagyobb eséllyel

a középső és keleti országrészben alakulhat ki eső,

de a tartósan ködös tájakon szitálás is előfordulhat. A Dunántúlon és a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység magasabb részein időnként megélénkülhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 7 fok között alakul.

Az északkeleti határszélen fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet - tették hozzá. A legmagasabb hőmérséklet a tartósabban ködös, borús tájakon plusz 6-9, másutt 12-20 fok között valószínű. A legmelegebb délnyugaton lehet.

A jövő héten marad a ködös időForrás: MTI/Varga László

Kedden a Dunántúlon több, másutt kevesebb napsütés várható. Északkeleten, keleten helyenként kisebb eső is kialakulhat. A szél megélénkül, főként északon többfelé meg is erősödik. A minimum-hőmérséklet 4-11, a maximum-hőmérséklet általában 14-19 fok között, északkeleten egy-két fokkal ez alatt alakul.

Szerdán reggel délnyugaton ködfoltok lehetnek, legfeljebb északkeleten fordul elő egy-egy zápor. Emellett viszont többnyire napos időre lehet számítani. Az ország középső részén gyakran megélénkül, néhol még megerősödik a szél. A leghidegebb órákban 4-10 fok lehet, napközben 14-19 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön a ködfoltok nagyrészt délelőtt feloszlanak, és országszerte többnyire napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 3-8, a legmagasabb hőmérséklet 12-18 fok között valószínű. Északkeleten lesz a hűvösebb.

Forrás: Thinkstock

Péntekre virradóra több helyen megmaradhat a köd, de lesznek napos területek is, legfeljebb a ködben fordulhat elő szitálás. A leghidegebb órákban plusz 1-7 fok lehet, napközben jellemzően 10-15 várható, de a tartósabban ködös részeken azonban 10 fok alatt maradnak a maximumok.

Szombaton átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és helyenként záporeső is kialakulhat. Emellett megerősödik, időnként viharossá fokozódik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-9, a legmagasabb hőmérséklet 9-13 fok között alakul.

Vasárnap megvastagszik a felhőzet, elsősorban északon kisebb eső is lehet, és olykor megélénkülhet a légmozgás is. A leghidegebb órákban 0 és plusz 6 fok között, napközben 8-13 fok között alakul a hőmérséklet.