Elhunyt Kobzos Kiss Tamás zenész

Forrás: Wikipédia -
halál Kobzos Kiss Tamás zene előadóművész pedagógus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kossuth- és Liszt-díjas zenész, előadóművész, zenepedagógus hosszú betegség után, élete 66. évében vasárnap halt meg – közölte a család hétfőn. 

Elsősorban a magyar régizene, az európai középkori énekes zene, a török énekmondók zenéje, a magyar népzene és a kortárs zene területén tevékenykedett. Európai viszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúr-énekeknek, újjáélesztette a 16. századi magyar énekkincset.

Forrás: Wikipédia

Kobzos Kiss Tamás 1950. május 30-án született Debrecenben. Népzenei pályafutása a hetvenes évek elején együtt indult a táncház-mozgalommal, később Széken brácsázni tanult, 1973–1974-ben pedig zenét gyűjtött a Mezőségben, Gyimesben, meg az oda telepített baranyai-moldvai csángóknál. Játszott a Kecskés együttesben, rövid ideig a Kalákának is a tagja volt. Egészen 1979-ig restaurátorként dolgozott több intézményben, köztük a Néprajzi Múzeumban.

Szólistaként, énekmondóként sok száz koncertet adott szerte a világban. 1986-tól tanított az Óbudai Népzenei Iskolában, amelynek 1991 óta az igazgatója is volt. 2007-től öt éven át a Zeneakadémián is tanított kobozt. Több tanulmányt írt a népzenetanítás témakörében. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának, tavaly a Népművészeti Tagozat vezetőjének választották. Munkásságát számos díjjal jutalmazták.

Budapesti járatokat is töröltek a Lufthansa-sztrájk miatthttp://www.life.hu/news/20151109-budapesti-jaratokat-is-toroltek-a-lufthansa-sztrajk-miatt.htmlTovább folytatódik a Lufthansa légiutas-kísérőinek sztrájkja, hétfőn már nemcsak a frankfurti és a düsseldorfi, de a müncheni bázisról induló és oda érkező járatokat is érinti a munkabeszüntetés, több mint 900 járatot törölnek.News--Újabb élelmiszerről derült ki, hogy rákot okozhathttp://www.life.hu/news/20151109-a-novenyi-olajokban-valo-sutes-rakot-okozhat.htmlA feldolgozott húsok után a tudósok újabb alapanyagról derítették ki, hogy rákot okozhat. Figyelem, nem mindegy, hogy miben sütöd ki az ételeket. News--Háborús halottakra emlékezett Katalin hercegné - Még gyászában is stílusos http://www.life.hu/news/20151109-katalin-hercegne-vilaghaborus-halottakrol-emlekezett-meg-a-remembrance-sundayen.htmlA brit hercegné a holland Maxima királyné oldalán tisztelgett a Remembrance Sundayen. News--Tragédia! Koncertje után hunyt el az X-Factor fiatal sztárja, Nathaniel O'Brienhttp://www.life.hu/news/20151109-meghalt-az-x-factor-fiatal-sztarja-nathaniel-o-brien.htmlAz ausztrál X-Factor sztárja, a 19 éves Nathaniel O'Brien tragikus körülmények között életét vesztette. A fiatal énekes autója egy fának ütközött. News--Mindenórás párja várta haza a halálba zuhant magyar hegymászóthttp://www.life.hu/news/20151109-a-halalba-zuhant-hegymaszot-mindenoras-varandos-felesege-varta-haza.htmlMindenórás várandós felesége várta haza a barlangban halálba zuhant, 36 éves B. Gergelyt. NewsAFPNem akart özvegyet hagyni maga után a rákos férfi, ezért egy guminőt vett feleségülhttp://www.life.hu/news/20151109-egy-kinai-rakos-ferfi-egy-guminot-vett-felesegul-mert-nem-akart-egy-ozvegyet-hagyni-halala-utan.htmlValódi, hús-vér nő helyett egy teljes nagysású szexbabát kísért oltár elé egy 28 éves kínai férfi. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.