Helmut Schmidt német szociáldemokrata politikus, a Német Szövetségi Köztársaság ötödik kancellárja 97. életévében Hamburgban elhunyt.

Életének 96. évében, kedden elhunyt Helmut Schmidt volt német kancellár - közölte a szociáldemokrata párt (SPD) politikusának orvosa a dpa német hírügynökséggel.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

 

Az erős dohányos, idős politikus az utóbbi években több egészségügyi problémával küzdött. 2002-ben súlyos szívinfarktuson esett át, nyitott szívműtétet kellett rajta elvégezni. Megromlott a látása és a hallása, járási nehézségei miatt 2009-ben kerekesszékbe kényszerült. 2015. augusztus elején néhány napot kórházban töltött kiszáradás miatt. Szeptember 1-jén érelzáródás miatt került a hamburgi klinika intenzív osztályára, orvosai műtétet is kilátásba helyeztek.

Kedvenc időtöltései közé tartozott a sakk és a vitorlázás, szívesen festett, zongorázott vagy orgonált. A Stern magazin 2013. decemberi felmérése szerint a német közvélemény Helmut Schmidtet tartotta a második világháború utáni korszak legjelentősebb kancellárjának.