A dél-afrikai Legfelső Fellebbviteli Bíróság hamarosan pontot tesz a barátnője meggyilkolásával vádolt futó ügyében.

Pistoriust tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre, mert 2013. február 14-én a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.

Forrás: AFP/Herman Verwey

Az ügyészek és Pistorius védői már előterjesztették érveiket a bírói testületnek, amely arról dönt, hogy helyben hagyják-e a korábbi ítéletet vagy súlyosbítják azt. Az ügyészek azt állítják, hogy a bíró hibát vétett a tárgyalás során, amikor felmentette Pistoriust barátnője meggyilkolásának vádja alól és gondatlanságból elkövetett emberölés címén hozott ítéletet.

Pistorius eddig egy évet töltött börtönben. A dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők börtönbüntetésük egyhatodának letöltése után házi őrizetben tölthetik le hátramaradt büntetésüket. Ezért a sportolót október 20-án ki is engedték a börtönből, és luxusvillában tölti a házi őrizetét. Ha viszont a bíróság helyt ad az ügyészség érvelésének, Pistoriusra akár 15 börtönbüntetést is kiszabhatnak.