Éremeső az úszó Eb-n: Cseh aranyat, Hosszú ezüstöt, Kapás Boglárka bronzot nyert

Forrás: AFP/Alexander Nemenov -
Kapás Boglárka Cseh László úszó eb Hosszú Katinka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Cseh László kontinenscsúccsal aranyérmet nyert vasárnap az izraeli Netanyában zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon férfi 200 méter pillangón, míg női 400 méter gyorson Hosszú Katinka második, Kapás Boglárka pedig harmadik lett.

Plagányi Zsolt 30 éves tanítványa harmadik diadalát könyvelhette el az Eb-n: ezúttal rajt-cél győzelmet aratott, fokozatosan elhúzott a mezőnytől, s végül 1:49.00 perccel új Európa-rekordot állított fel. A régit az orosz Nyikolaj Szkvorcov tartotta 2009 óta. Cseh pályafutása 19. rövidpályás Eb-aranyérmét nyerte. Verrasztó Dávid ugyanebben a számban nyolcadik lett - írja az Origo.

A fantasztikus úszás után azonban Cseh Laci meglepő nyilatkozatot tett.

"Elégedetlen vagyok. A világcsúcsot céloztuk meg, úgy éreztem, nem elérhetetlen, de így egyedül más azért úszni. Próbáltam az iramot tartani, és figyeltem, hogy bírjam végig. Egy kis edzés nem ért, látszott, hogy szeptembertől kevesebbet edzhettem" - mondta.

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

"Nagyon tetszett az úszása, de talán volt benne egy túl erős ötven. A világcsúcsra próbáltunk koncentrálni, de a képessége és felkészültsége alapján képes lett volna rá" - nyilatkozta az M4-nek Plagányi Zsolt, Cseh edzője.

Hosszú Katinka hat aranyérme után először kapott ki az Európa-bajnokságon.

A verseny elején ő diktálta a tempót a brit Jazmin Carlinnal együtt, majd 300 méternél ritmust váltott, kissé ellépett riválisától, aki viszont jobban bírta a hajrát, így három századdal legyőzte a 3:58.84 perccel új országos csúcsot felállító Hosszút.

"Nagyon nem lenne szép, ha most savanyú képet vágnék csak azért, mert most hat arany után egy ezüst jött, még ha kemény is elveszíteni egy 400-as versenyt három századdal. Az a helyzet, hogy már nagyon besavasodtam a végére, ugyanaz a fájdalom kínzott, mint Kazanyban, a 400 vegyes végén.

Itt az volt a különbség, hogy volt is valaki mellettem, aki a végén előbb ért a falhoz. Ettől függetlenül megvan az ország csúcs, amit oly régóta szerettem volna megdönteni, nyertem hat aranyat és egy ezüstöt, azaz úgy gondolom, ez összességében egy csodálatosan sikerült Európa-bajnokság volt" - idézte Hosszú Katinkát a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala.

Hosszú Katinka nagyon jó Eb-t zárt Forrás: AFP/Jack Guez

A 800 méter gyorson második Kapás Boglárka lassabban kezdett, de féltávnál rákapcsolt, és egészen a harmadik helyig jött fel.

"Rég versenyeztem ilyen jót, úgy történt minden, ahogy terveztem. Láttam előre, hogyan fogok a táv második felében feljönni, örülök az éremnek. Bíztam magamban, hogy jobban bírom a hajrát, ha van még öt méter, akkor második vagyok" - mondta Kapás Boglárka.

Nem várt kellemes meglepetésként 200 mellen Sebestyén Dalma óriásit úszott, és 2:22.40-es eredménnyel Hosszú Katinka országos csúcsát megdöntve a hatodik lett.

A női 50 gyors elődöntőjében Jakabos Zsuzsanna 24.52 másodperccel a 10. lett és nem jutott döntőbe. "Nagyon elégedett vagyok, egyéni csúcsot úsztam, jó, hogy tudok javulgatni. Nem is vártam, hogy döntős leszek" - nyilatkozta az M4 kamerái előtt Jakabos.

Az Eb zárószámában, a férfiak 4x50 méteres váltójában Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián összetételű magyar csapat 1.33:62 perces óriási országos csúccsal az 5. helyen zárt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.