Újabb terrortámadás! Késeltek a londoni metróban

Forrás: AFP/Anadolu Agency/Tolga Akmen -
terror késelés London
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Terrorista indíttatású incidensnek nyilvánított a Scotland Yard egy késeléses támadást, amely szombat este történt a londoni metróban. Szemtanúk beszámolója szerint a támadó "Ezt Szíriáért kapjátok!" kiáltással megszúrt három utast, akik közül az egyik súlyos nyaksérülést, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az incidens London északkeleti részén, a Central metróvonal Leytonstone nevű állomásán történt.
A szinte azonnal a helyszínre érkező rendőrök

a merénylőt elektromos sokkolóval leterítették,

majd őrizetbe vették, és egy londoni rendőrőrsre szállították. Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka hivatalos közleményben jelentette be, hogy a rendőrség "terrorista incidensként" kezeli a támadást - tájékoztat az MTI-re hivatkozva az Origo.

Helyszínelnek a Leytonstone állomásnál Forrás: AFP/Anadolu Agency/Tolga Akmen

Walton szombat éjjeli nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniában érvényben lévő terrorkészültség szintje nem változott, továbbra is a második legmagasabb, amely a hivatalos meghatározás szerint

súlyos mértékű terrorfenyegetettséget jelent.

Ez a riasztási szint azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniában "nagy valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre. A Scotland Yard terrorellenes részlegének parancsnoka nyugalomra, de egyben éberségre is kérte a lakosságot.

A Nyugat-Londontól a brit főváros északkeleti negyedeiig közlekedő, az egész várost átszelő Central metróvonalat részlegesen, a Leytonstone megállótól mindkét irányban több állomásnyi távolságban lezárták, de a 400 kilométer hosszú, tizenkét fővonalból és számos elágazó vonalból álló londoni metróhálózat többi részén zavartalanul közlekedtek tovább a szerelvények. A brit főváros tömegközlekedésének szervezéséért felelős városházi cég, a Transport for London szombat éjjel azt kérte az utazóközönségtől, hogy egyelőre kerülje a Central metróvonalat.

Az Origo cikkéből kiderül, hogy Nagy-Britannia csütörtökön kapcsolódott be az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorszervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe, miután a kormány erre vonatkozó indítványát a londoni alsóház előző nap, tízórás vita után jelentős többséggel jóváhagyta. További részleteket ide kattintva érhetsz el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.