Az elpusztult oroszlánok egyike a 17 éves nőstény, Bibi volt, aki igazi hírességgé vált a hosszú éveken át futó Nagymacska-napló című sorozat révén. A BBC helyszíni forgatócsoportja szerint a nagymacska az oldalán feküdt és habzott a szája, amikor halála előtt rátaláltak. 

A nyolc oroszlán a BBC népszerű Nagymacska-napló című természetfilm-sorozatában szerepelt. A kenyai Masai Mara sivatagban játszódó sorozat a vadállatok életét mutatja be, a sorozat házigazdái - Simon King és Jonathan Scott - segítségével. Az oroszlánok közül kettő elpusztult, egy eltűnt, ötöt pedig állatorvosok gondoznak. A szériából ismerős oroszláncsapat két tagja mérgezett tehénhústól pusztult el szombaton, egy oroszlán eltűnt, ötöt pedig állatorvosok vettek gondozásukba. 

Forrás: Wikimedia Commons

A zoológus Scott, aki már negyven éve kíséri figyelemmel az oroszláncsapat életét, úgy vélte, "véget ért egy korszak". Az állatvédők vasárnap reggel észlelték, hogy valami baj történt az oroszlánokkal, furcsán viselkedtek, és úgy tűnt, hogy görcsöktől szenvednek. A gyanú szerint az állataikat a Masai Mara rezervátumban legeltető gazdák mérgezhették meg az oroszlánokat. "Amikor senki nem látja, éjjelente marhát tízezreit terelik be a rezervátumba" - mondta el Scott. A legelő marhákra viszont vadásznak az oroszlánok, ami felbőszíti az állattartókat. A Wildlife Direct állatvédő csoport vezetője, Paula Kahumbu közleményében a mérgezőket "ostoba, beteg, kegyetlen és rövidlátó embereknek" bélyegezte. A mérgezéssel kedden két embert vádoltak meg, akik bűnösségük beigazolódása esetén hatalmas pénzbírságra vagy életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak.