Kilencvenhárom éves korában vasárnap elhunyt Haskell Wexler kétszeres Oscar-díjas amerikai operatőr és aktivista, a '60-as, '70-es évek filmművészetének újító szellemiségéről ismert, meghatározó alakja, akinek nevéhez olyan filmek fűződtek, mint a Nem félünk a farkastól és a Száll a kakukk fészkére.

A filmest fia tájékoztatása szerint álmában érte a halál. Haskell Wexler sokoldalúságáról és intuitív megközelítéséről lett ismert, első Oscar-díját a Nem félünk a farkastól című 1966-os filmért kapta, ez volt egyébiránt az utolsó fekete-fehér film, amelynek operatőrét díjazták. Wexler kézi kamerával és közeli felvételekkel tette még drámaibbá az Elizabeth Taylor és Richard Burton főszereplésével készült alkotást. 

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Andrew Toth

Ő fényképezte az 1960-as, 1970-es évek néhány meghatározó filmjét, így a Forró éjszakában című drámát a faji megkülönböztetésről Sidney Poitier és Rod Steiger főszereplésével, A Thomas Crown-ügyet Steve McQueen és Faye Dunaway főszereplésével, a Száll a kakukk fészkére című könyv adaptációját, a Dicsőségre ítélve című 1976-os életrajzi drámát - amelyért a második Oscar-díját kapta - és a Jane Fonda és Jon Voight főszereplésével készült háborúellenes klasszikust, a Hazatérést is.

Hírhedt volt a rendezőkkel való összetűzéseiről, Francis Ford Coppola kirúgta őt A magánbeszélgetés forgatása közben, Milos Forman pedig a Száll a kakukk fészke munkálatai során vált meg tőle, ezért szerepel Wexler neve mellett Bill Butleré is a stáblistán. "Nem hiszem, hogy volt olyan filmem, amelyet én ne tudtam volna jobban megrendezni" - mondta évtizedekkel később. Ő maga is rendezett, túlnyomórészt dokumentumfilmeket.

Haskell Wexler egyike volt azon kevés operatőrnek, aki a nagyközönség számára is elég ismert volt ahhoz, hogy csillagot kapjon a hollywoodi Hírességek sétányán. Oscar-díjra összesen ötször jelölték, és még 89 éves korában is Emmy-díjat nyerhetett volna egy híres baseballjátékosról szóló filmjével.