Los Angelesben megjelent a bíróság előtt az Alaska Airlines volt pilótája, akit azzal vádolnak, hogy alkohol hatása alatt vezetett utasszállító repülőgépet.

A 60 éves David Hans Arntson 2014 júniusában két járatot is ilyen állapotban irányított, amikor Portlandba repült, majd onnan az Orange megyében található John Wayne repülőtérre - írja cikkében az Origo.

Illusztráció: Alaska Airlines Boeing 737Forrás: Flickr/Bill Abbott

A kapitányt ott vetették alá drogtesztnek egy véletlen kiválasztás alapján. Az egyik vérmintájában 1,34, a másikban 1,42 ezrelék alkoholkoncentrációt mutattak ki. A szövetségi törvények szerint 1 ezrelék felett már ittasnak számít a pilóta, a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) pedig 0,4 ezrelékben határozta meg a véralkoholszint felső korlátját.

Arntsont azonnal felmentette a társaság a szolgálat alól,

és egészségügyi okokra hivatkozva nyugdíjazták. „Az Alaska Airlines kompromisszumok nélkül elkötelezett a biztonság és a szabályok betartása mellett, utasainak és alkalmazottainak biztonságát pedig mindenek elé helyezi.Az alkohol- és drogteszteken megbukó alkalmazottainkkal szemben zéró toleranciát alkalmazunk"- áll a cég közleményében.

Arntson jelenleg szabadlábon védekezik 25 ezer dolláros (7,2 millió forint) óvadék fejében. Ha elítélik, akár 15 év börtönt kaphat - írja a Travel Mole.