Ferenc pápa csütörtökön fogadta a Vatikánban Leonardo DiCapriot, aki - miután olaszul köszöntötte a katolikus egyházfőt - a környezetvédelemről diskurált vele, majd átadott egy csekket a pápa "szívének kedves" jótékonysági kezdeményezések támogatására.

"Köszönöm Őszentségének ezt a magánaudienciát" - mondta olaszul DiCaprio, amikor megérkezett az apostoli palotába és megcsókolta a pápa gyűrűjét.

Forrás: NORTHFOTO/Abaca

Később, már angolul, DiCaprio a 15. századi holland festő, Hieronymus Bosch munkáinak gyűjteményét ajánlotta Ferenc pápának és megmutatta neki a művész Gyönyörök kertje című festményének másolatát, amely gyermekkorában a színész ágya felett lógott. A triptichon első részén Ádám és Éva, középső paneljén egy nyüzsgő tömeggel teli tájkép, a harmadikon a pokol látható.

"Gyermekként nem értettem meg mindennek a jelentését, de úgy képzeltem, hogy ez egy bolygó, és egy nekünk szánt utópia a túlnépesedésről, a mértéktelenségről, a harmadik panelen látható befeketedett égbolt pedig azt juttatja az eszembe, ami a környezetünkkel történik" - fejtette ki a színész, hozzátéve, hogy véleménye szerint a festmény a katolikus egyházfő környezetügyi aggodalmait is megjeleníti.

Ezután az egyik asszisztens egy borítékot adott át Ferenc pápának, elmagyarázva, hogy abban egy csekk van a Leonardo DiCaprio Alapítványtól az egyházfő szívének kedves jótékonysági kezdeményezések támogatására. A színész egyébként éppen néhány nappal előtte a davosi Világgazdasági Fórumon jelentette be, hogy alapítványa újabb 15 millió dollárt fordít természetvédelmi projektek támogatására.