Március 19-én este fél kilenckor ismét elsötétedik egy teljes órára a Föld. A WWF természetvédelmi szervezet által létrehozott kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a túlfogyasztás, a környezetszennyezés és a globális felmelegedés problémájára.

A Föld órája elnevezésű akciót először 2007-ben hívták életre, az Ausztráliából indult kezdeményezés pedig azóta minden év márciusában kiemelkedő eseménynek számít a környezetszennyezés és a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Budapest 2014-ben a jelképes lámpaoltás előttForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. Idén ismét meghirdetik a világ számos országában a Föld Órája Fővárosa cím elnyeréséért folyó versenyt, amelynek tavaly Magyarországon Vác lett a győztese - írja a foldoraja.hu

A verseny lényege, hogy az országok települései számára a Föld órája szervezői olyan kihívásokat hirdetnek, amelyekkel az egyes helyszínek a fenntartható értékek melletti elkötelezettségüket, valós tettek mentén bizonyíthatják, erőforrásaikhoz mérten.