Djokovic:"A férfi teniszezők több pénzt érdemelnek, mint a nők"

Forrás: AFP/Adrian Dennis -
tenisz fizetés Novak Djokovic
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Novak Djokovic az Indian Wells-i tornán aratott győzelme után egy sajtótájékoztatón egyetértett a BNP Paribas Open versenyigazgatójának korábbi kijelentésével, miszerint a férfi teniszezők több pénzt érdemelnek a teniszversenyeken, mint a nők. Persze később bocsánatot kért.

A versenyigazgató, Raymond Moore korábban arra utalt, hogy a női teniszezők a férfiak népszerűségéből profitálnak. “Ha női teniszező lennék, minden este megköszönném Istennek, hogy Rafael Nadal és Roger Federer megszületett. Ők vitték hátukon a teniszt" - mondta. Novak Djokovic az ő kijelentésére reagálva hozzátette, hogy az állítás “politikailag nem korrekt.”

Raymond Moore és a női teniszcsillag, Serena Williams Forrás: AFP

Djokovic szerint ugyanis azért érdemelne több pénzt a győzelemért, mint a női első, mert több ember fizet azért, hogy láthassa a férfiak küzdelmeit - számolt be a Mirror.

“A statisztikák azt mutatják, hogy sokkal több néző van a férfi teniszmeccseken. Talán ez lehet az egyik érv amellett, hogy többet kapjunk. Ameddig a helyzet nem változik, és vannak olyan adatok, amik kimutatják, hogy kikre van nagyobb érdeklődés, melyik meccsekre adják el a legtöbb jegyet, addig igazságosan kellene szétosztani a pénzt” – nyilatkozta a sportoló.

Novak Djokovic Forrás: AFP/Adrian Dennis

A teniszező a kijelentése miatt kedden kért elnézést a Facebook-oldalán, valamint a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet Moore megjegyzésével, ezen felül pedig nagyon nagy tiszteletlenségnek tartja.

“A nők tiszteletet érdemelnek azért, amit csinálnak. A WTA és támogatóik rengeteg energiát és erőt fektettek az egyenlő díjazás kiharcolásába az utóbbi 7-8 évben, és elérték a céljukat. Ezért őszintén meg kell dicsérnem őket. Kiharcolták amit megérdemelnek, és megkapták az egyenlő pénzdíjazást a nagy tornákon. A nőknek harcolniuk kell az érdekeikért, és nekünk is küzdenünk kell a mieinkért” – zárta le Djokovic.

Most minden győztes ugyanannyit kap

A Miami Mastersen és Grand Slam-tornákon kívül az Indian Wells Masters az egyetlen torna, amely több mint nyolc napon át zajlik. 300 000 ezer nézőjével ez a leglátogatottabb tenisztorna a Grand Slamek után. Az összdíjazás a férfiaknál és a nőknél egyaránt 5 536 664 amerikai dollár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.