Mérgező porral fújhatják tele a porszívók a levegőt?

Forrás: Thinkstock -
mérgező porszívó rákkeltő anyagok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet, hogy a porszívó több veszélyt rejt, mint gondolnánk? Egy csoport szerint igen, ráadásul kutatásaik alapján a porszívóból kiszálló por akár rákkeltő hatású is lehet.

Mérgező lehet a porszívóból a levegőbe kerülő por - állítja a Levegő Munkacsoport, miután megvizsgáltak különböző pormintákat, és többek között ólom, más nehézfémek, rákkeltő és hormonkárosító anyagokat találtak a lakások, iskolai tornatermek és óvodák porában.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Nemrég viszont azt vizsgálták, hogy mennyire biztonságos ennek a lerakódott pornak porszívóval nekiesni, ekkor megállapították, hogy egyáltalán nem az, mivel a felszívott por egy részét a porszívók jelentős része átengedi. De az igazán nagy gond, hogy

főleg a nagyon apró, legmérgezőbb részecskék jutnak át.

A vizsgált 21 porszívótípus kétharmada több részecskét fújt ki, mint amennyi a levegőben eredetileg volt,

így csak felkavarták a leülepedett port.

De az is megesett, hogy a káros anyagok száma a kétszeresére nőtt, és ezt a porzsívók ára sem befolyásolja, mert a legdrágább, 250 ezres masina is másfélszeresére növelte a részecskeszámot.

Ráadásul egy 18 900 forintos porszívó esetében csökkent a részecskék száma a takarítás után.

A mérések alapján a legjobb inkább felmosni vagy porszívórobottal takarítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.