Mint arról már beszámoltunk, a 2011-ben történt norvég mészárlás elkövetőjének, Andreas Breiviknek nem tetszik a börtönélet, ezért beperelte az államot. A pert megnyerte, összesen 11 millió forintos kártérítést kapott.

Elkülönítik a rabtársaitól, nincs lehetősége az önkifejezésre, kevés a vaj és langyos a kávé, megmotozzák, és még bilincsbe is verik, ráadásul Playstation 3 helyett,csak Playstation 2-vel tud játszani.

A 77 emberéletet követelő 2011-es norvég mészárlás elkövetője, Anders Behring Breivik ezeket kifogásolta, sőt emiatt pert is indított az állam ellen, amit sikeresen megnyert.

11 millió forintos kártérítést kapott.

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik a tőle megszokott karlendítéssel lépett a bírósági tárgyalóterembeForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

"Demokratikus államban az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték. Ez mindenkire vonatkozik, terroristára és gyilkosra egyaránt" - hangoztatta Helen Andenaas Sekulic bírónő.

Az ítélet szerint mindazonáltal a norvég állam nem sértette meg Breivik magánéleti, illetve a családi élethez való jogait. Ugyanakkor elrendelték, hogy

a norvég állam fizesse ki Breivik 331 ezer koronára - csaknem 11 millió forintra - rúgó perköltségeit.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az ítélet nem jogerős, és meghozatala előtt mind a vád, mind a védelem jogászai - előre közölték, hogy fellebbeznek, ha nem értenek egyet a bíróság döntésével.

Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy milyen körülmények között él Breivik, ittmegnézhetitek!

A mészárlás
2011. július 22-én került sor a terrortámadásra. Előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét, több tucatnyian megsérültek, köztük tízen életveszélyesen. A bomba 15:25:19-kor robbant fel kormányzati épületek közelében.
Két órával később rendőregyenruhában a merénylő áthajózott Utøya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. A késlekedő rendőröknek azonnal megadta magát. Mint később mondta, soha nem gondolta volna, hogy túléli ezt a napot. Tettét „könyörtelennek, de szükségesnek" nevezte. Breivik a lehető legsúlyosabb börtönbüntetést kapta, 21 évet, mivel beszámíthatónak találták. A norvég törvények értelmében maximum 21 évnyi letöltendő büntetésre ítélhető valaki.