18 karátos arany vécécsészét állít ki a New York-i Guggenheim Múzeum

Forrás: Guggenheim Múzeum -
illemhely Guggenheim Múzeum New York
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Maurizio Cattelan olasz művész tizennyolc karátos aranyból készített vécécsészéjével gazdagodik a New York-i Guggenheim Múzeum.

A szobor, amely Marcel Duchamp 1917-es Szökőkútját idézi, a múzeum egyik mellékhelyiségének hagyományos, porcelánból készült vécéjét fogja felváltani és a látogatók nyugodt szívvel használhatják majd

a műalkotássá nyilvánított használati tárgyat.

Forrás: Guggenheim Múzeum

A Guggenheim közleménye szerint America című alkotásával Cattelan a "műtárgypiac túlcsordultságára" reagál - nem mellesleg Marcel Duchamp az egyik olyan ma élő művész, akinek munkái csillagászati árakon kelnek el -, és műve egyfajta szellemes fricska a társadalom azon egy százalékának,

akik megengedhetnek magunknak ilyesfajta csecsebecséket.

"Nem az én tisztem megmondani az embereknek, hogy milyen jelentést hordoz egy műalkotás, de azt hiszem, hogy ebben a műben meg fogják találni az üzenetet" - mondta Marcel Duchampa New York Times-nak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.