Makik és makákó, muflon és nílusi ludak születtek a Kecskeméti Vadaskertben

Forrás: MTI/Balázs Attila -
állat Kecskeméti Vadaspark
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Makik és makákó, muflonok és nílusi ludak születtek a Kecskeméti Vadaskertben az elmúlt hetekben. Valamennyi kis állatot a látogatók is megnézhetik pünkösdvasárnap és -hétfőn is - mondta Tokovics Tamás ügyvezető az MTI-nek.

A gyűrűsfarkú makik természetes közegükben matriarchális elven szerveződő csoportokban élnek, vagyis a nőstények dominánsak. A Kecskeméti Vadaskertben már évek óta csak az alfanősténynek születnek utódai, legutóbb a tavaszi napforduló idején, március 21-én. A kis ikerkatták éppen egyéves testvérei is ikrek. Nem ritka jelenség ez a makiknál. A kis jövevények nemét még nem lehet tudni, édesanyjuk óvja minden mozdulatukat.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Három báránnyal szaporodott a muflonállományszintén a közelmúltban. A kecskékhez és a bárányokhoz hasonlóan a muflonok kicsinyei is rögtön lábra állnak, és követik az anyjukat. A nagyobb állatok csoportba verődve védelmezőn körbeveszik a legkisebbeket. A fiatal muflonokat azért nevezik báránynak, mert a faj rendszertanilag nem a szarvasok, hanem a vadjuhok közé tartozik.

Május elején született egy picike rhesusmakákó is. A kicsinyeket - a hímek szinte agresszív védelme mellett - közösségben nevelik. Az elkóborló kis majmokra a csapatból mindig figyel valaki. A makákók a legtöbb majomhoz hasonlóan igen okos állatok, játékosságuk miatt pedig igen kedveltek a látogatók körében.

Egy hete kelt ki öt kis nílusi lúd, ők a Kecskeméti Vadaskert legfiatalabb tagjai. A különösen agresszív afrikai madár költési időszak alatt territóriumot foglal, és ilyenkor semmitől nem riad vissza, még a hattyút is képes megtámadni. A hangos ludak ugyanakkor a kicsinyeikkel szemben nagyon gondoskodóak. Az eleven utódok születésük után szinte rögtön el is hagyták a fészket. A szülők türelmesen tanítják őket.

A fehér gólyák tavaly még csak egy, idén viszont már három fészket raktak, és a nyári ludakkal együtt hamarosan kiköltik a tojásaikat. A gólyák főként áramütés okozta sérüléseik miatt kerülnek a vadaskerti madárkórházba. Kicsinyeik születését és megerősödését követően repatriálják valamennyit. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai egy külső fészekbe, hasonló korúak közé helyezik ki őket. A közelmúltban egy, a természetes közegébe tavaly kikerült gólyáról Izraelből kaptak jelzést. Van azonban olyan madár is, amely felépülését követően is a vadaskert lakója marad.

Ötös lottó: Most nagyon boldog lennél, ha ezeket a számokat x-elted volnahttp://www.life.hu/news/20160514-otos-lotto-szamai-majus-14.htmlEzen a héten 370 millió forintot lehetett (volna) az ötös lottón, ám nem lett telitalálatos szelvény. News--Árverésre bocsátják Prince legendás sárga gitárjáthttp://www.life.hu/news/20160514-arveresre-bocsatjak-prince-legendas-sarga-gitarjat.htmlJúnius végén árverésre bocsátják Los Angelesben Prince Yellow Cloud néven ismert legendás elektromos gitárját. News--Tovább küzd az igazáért Demcsák elítélt exférjehttp://www.life.hu/news/20160513-tovabb-kuzd-az-igazaert-demcsak-zsuzsa-elitelt-exferje-kiss-jozsef.htmlAhogy megírtuk, lezárult Demcsák Zsuzsa és volt férjének pere, ami azért indult, mert a műsorvezető súlyos testi sértéssel, rongálással, és lopással vádolta meg exférjét. A férfit a lopás vádja alól felmentették. Büntetése: pénzbírság. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.