104 éves korában meghalt Manohar Aich indiai testépítő, korábbi Mr. Universe, akit alacsony termete miatt Zsebherkulesként emlegettek hazájában. Fia szerint Aich vasárnap hunyt el az északkelet-indiai Kolkatában. Halálát végelgyengülés okozta.

Kicsi a bors, de erős - jellemezhetnénk Manohar Aich-t, azaz Zsebherkulest, aki csenevész kisgyermekből lett egy apró, mindössze 150 centiméter magas, de annál sikeresebb testépítő. Élete során számos akadályt kellett legyőznie, küzdött a szegénységgel és

rövid ideig börtönben is volt.

Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Az 1952-es londoni Mr. Universe megmérettetésen első indiaiként nyerte el a címet, majd amikor visszatért hazájába, hősként üdvözölték, története sokakat inspirált. 

Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Pályafutását még kaszkadőrként kezdte, majd egy híres bűvész mellett, azzal ejtette ámulatba a közönséget, hogy a fogával hajlított el acélrudakat és kardokon egyensúlyozott a hasával.

89 évesen lépett utoljára színpadra.

Aich gyakran hangoztatta rajongóinak, hogy hosszú életének titka az, hogy megpróbálja könnyedén venni a problémákat. Emellett tejben, gyümölcsökben, zöldségekben, rizsben, lencsében és halakban gazdag étrendet folytatott.