Négy tűzszerész halála: már hatástalanított bomba robbant

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
robbantás tűzszerészek Hortobágy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
250 kilogrammos repesz romboló bomba robbant föl a hortobágyi volt bobmázótéren, az okozta a négy tűzszerész halálát és ötödik társuk súlyos sebesülését. A bombából korábban már kiszerelték a gyújtószerkezetet, mégis bekövetkezett a detonáció - mondta Benkő Tibor vezérkari főnök.

A tűzszerészek értetlenük állnak a történtek előtt – ezt mondta a vezérkari főnök a balesetről tartott sajtótájékoztatón.

A hortobágyi volt bombázótéren éppen két bombát jelöltek ki megsemmisítésre – ezekből már korábban kiszerelték a gyújtószerkezetet, mégis bekövetkezett a katasztrófa. Nem tudni, mi váltotta ki a robbanást – mondta Benkő Tibor.

Hozzátette, a helyszínen folyik a vizsgálat, keresik az okokat.

Katonai lánctalpas szállítójármű a Nádudvar közelében, a volt bombázótérhez vezető úton Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Korábban az ügyészségi szóvivő azt mondta: a rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket. Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

Hősi halottá nyilvánítják őket

Az áldozatok harmincas éveikben jártak, jó felkészült szakemberek voltak. A honvédelmi miniszter közölte: hősi halottá nyilvánítják őket.öt gyermek maradt árván utánuk.

A katonák ötödik társa, súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel került a Honvéd Kórházba.

Több tízezer bomba és gránát

A Hortobágyi nemzeti park érintett területe 1940 óta bombavető tér. 40 ezer jelölt helyszín van, ahol bombát, gránátot találtak.

A honvédség szakemberei tavaly január óta dolgoznak ott - heti váltásban, napi 32-35 ember foglalkozik a mentesítéssel. Ma 32-en vettek részt a munkában, köztük 15 tűzszerész.

Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta azt is, hogy a tűzszerészerk a második világháború óta 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek, több mint húszmillió robbanószerkezetet hatástalanítottak. Évente átlagosan 2500 bejelentés érkezik hozzájuk, idén 1200 riasztást kaptak az ország különböző pontjairól.

Benkő Tibor, a magyar honvédvezérkar főnöke és Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető úton Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Halálos tűzszerészbalesetek

1997. július 20. - Két tűzszerész meghalt Dunaharasztiban, amikor hatástalanítás közben felrobbant egy második világháborús aknagránát. A 82 milliméteres lövedék robbanása következtében életét vesztette egy hivatásos főtörzsőrmester és egy sorállományú honvéd.

2000. október 22. - Budapesten felrobbant egy második világháborús bomba a X. kerületben, a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út sarkán álló benzinkút melletti építési területen. Egy 26 éves tűzszerész járőrparancsnok éppen azonosította és a szállításhoz készítette elő a 82 milliméteres aknagránátot, amikor az felrobbant és a tűzszerész meghalt.

2006. május 23. - A szolnoki béketámogató kiképző központban robbanás történt. Három tűzszerész megsérült, közülük K. Róbert őrnagy meghalt. Május 24-én bejelentették, hogy egy 152 milliméteres repeszromboló gránát robbanása okozta a balesetet.

2006. október 6. - A Fejér megyei zámolyi homokbányában felrobbant egy hatástalanításra szánt II. világháborús, 76 milliméteres orosz repeszgránát. A balesetben három tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.

2008. június 10. - Az afganisztáni Baglán tartományban egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben meghalt Kovács Gyula 30 éves főtörzsőrmester, a magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerész egységének katonája. Kovács Gyulát a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő.

2008. július 12. - Az afganisztáni Baglán tartományban Nemes Krisztiánt a helyi rendőrség által felfedezett robbanószerkezethez hívták ki. A katonatiszt azért nem viselt védőfelszerelést, mert a támadás időpontjában még csak a robbanószerkezet helyét akarta megállapítani. A felderítés közben robbanás áldozata lett. Posztumusz őrnaggyá léptették elő.



Katonai mentőautó Nádudvar közelében, a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő, volt bombázótérhez vezető úton Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.