Ma hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Forrás: MTI/Kallos Bea -
felvételi felvételi ponthatárok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A diákokat a fővárosban az Infoparkban várják Pont Ott Partival, de több vidéki városban is tartanak hasonló ponthatárváró programot.  

A rendezvényen, amelyet az Oktatási Hivatal és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szervez,

este nyolc órakor hirdetik ki a ponthatárokat, a diákok ekkor tudhatják meg, hogy felvették-e őket valamely felsőoktatási intézménybe.

A Pont Ott Partin emellett könnyűzenei programok, fesztiválok hangulatát idéző szórakozási lehetőségek, valamint a hallgatói életet érintő és a felvételi szempontjából kiemelten fontos és praktikus információk, előadások várják a kilátogatókat. Fellép többek között a Margaret Island, a Drop de Cheese, és Deniz. A kerekasztal-beszélgetésen a hallgatók bevételi lehetőségeiről, a sikeres nyelvtanulásról, a karrierépítésről lesz szó. A helyszínen bemutatkozik több felsőoktatási intézmény is.
A fővárosi Pont Ott Partihoz hasonló rendezvényt tartanak Cegléden, Szolnokon, Pécsett, Sopronban, Szekszárdon, Egerben.

Forrás: MTI/Kallos Bea


A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre 111 162-en jelentkeztek. Közülük a legtöbben - 72 371-en - első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 11 201-en, felsőoktatási szakképzést pedig 6440-en választottak első helyen. A felsőfokú végzettségű felvételizők közül 21 150-en mesterképzésre jelentkeztek első helyen.


Ösztöndíjas képzésekre 95 883-an szeretnének bekerülni, míg az önköltséges képzési formát 15 279-en jelölték meg elsőként. Idén legfeljebb hat jelentkezési helyet lehetett megadni, ebből díjmentesen három szak szerepelhetett a listában. A jelentkezési adatokat nézve elmondható, hogy a felvételizők átlagosan 3,3 képzésre nyújtottak be jelentkezést.
A legtöbben első helyen a gazdaságtudományi, a műszaki és a pedagógus képzési terület valamely szakját jelölték meg.


A felvételi ponthatár elsősorban az adott képzésre jelentkezők felvételi összpontszámát, az általuk megjelölt jelentkezési sorrendet és az adott szakra felvehető kapacitásszámot figyelembe véve, meghirdetett képzésenként születik meg, ez a besorolási, illetve a felvételi döntés alapja. Az állami ösztöndíjas és az önköltséges felvételi ponthatár egy adott meghirdetett képzésre vonatkozóan főszabályként azonos, de bizonyos esetekben eltérhet egymástól. Az, aki eléri a felvételi ponthatárt, besorolást nyer, illetve felvételt nyerhet, aki nem éri el, az nem vehető fel az adott jelentkezési helyre.
Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatási törvény alapján több alapképzési és osztatlan mesterképzési szakon az állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt (minimumpontszámot) határozott meg azzal, hogy egyes esetekben - a szakos kapacitás okán - az előre megállapított ponthatár lefelé és felfelé is módosulhat.

Kozsó: "Nyitott vagyok egy kapcsolatra, mint az atom!"http://www.life.hu/news/20160725-kozso-dobta-a-gyogyszereket-es-orvosokat-mert-csajozik.htmlKozso a FEM3 Café-ban mesélt arról, hogy agyműtétje és gerinctörése után változtatni akar. Sőt, most épp barátnőt keres! NewsOrigoTragédia! Elhunyt Szegedy-Maszák Mihályhttp://www.life.hu/news/20160725-szegedy-maszak-mihaly-a-neves-kutato-73-eves-volt-magyar-irodalom.htmlAz összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól 21. századig tartó időszakának neves kutatója volt. News--100 milliós kártérítést követelnek a Balaton Soundon elájult lányokhttp://www.life.hu/news/20160725-a-dvbbs-formacio-oltozojeben-a-balaton-soundon-elajult-lanyok-100-millios-karteritest-kovetelnek.htmlA Balaton Soundon a DVBBS nevű formáció öltözőjébe csábított néhány lányt, akik közül többen rosszul lettek. Állítólag a fiatalok szülei kártérítési igényt nyújtottak be. NewsFotó: Adrián Zoltán - OrigoLezárták a Keleti pályaudvart, állítólag gyanús csomagot találtak http://www.life.hu/news/20160725-keleti-palyaudvar-lezartak-rendorsegi-intezkedes-miatt-nincs-vonatforgalom.htmlHétfőn délelőtt fél tízkor a rendőrség lezárta a Keleti pályaudvar csarnokát, majd tíz órakor a pályaudvar teljes területét. News--Lövöldözés egy floridai klubban, több fiatal is meghalt http://www.life.hu/news/20160725-ketten-meghaltak-es-legalabb-14-en-megserultek-egy-floridai-lovoldozesben.htmlA lövöldözés a Club Blu nevű szórakozóhely parkolójában történt helyi idő szerint hajnali fél egy körül. A klubban tinédzsereknek tartottak bulit. News--Újabb merénylet Németországban: Szíriai menedékkérő robbantotta fel magáthttp://www.life.hu/news/20160725-sziriai-menedekkero-robbantotta-fel-magat-ansbachban-bajororszagban.htmlEgy olyan 27 éves szíriai férfi robbantott vasárnap éjjel a bajorországi Ansbachban, aki menedéket kért Németországban, de kérelmét elutasították - jelentette be hétfő hajnalban Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.