A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy megváltoztatja a riói olimpiára utazó férfi kajakversenyzők névsorát, mivel két sportoló leadott mintáiban tiltott szert találtak. Ugyan ez hivatalosan nem minősül doppingvétségnek, a szövetség precedenst akar teremteni.

Nem utazhatnak ki a riói olimpiára, valamint fegyelmi eljárást is indítanak az ellen a két kajakos ellen, akiknek szervezetében tiltott szert találtak. Fejenként három-három atipikus mintát produkáltak, ami hivatalosan nem minősül ugyan doppingvétségnek, mégsem indulhatnak az olimpián.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA referencialaboratóriumába, Londonba. A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt. A szövetség elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot. Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, de szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak, ezért fegyelmi eljárás indul ellenük, és az elnökség döntése értelmében kikerülnek az olimpiai csapatból. A vétséget elkövető versenyzők nevét nem közölték, de az elnökség az olimpiára utazó férfi kajakos versenyzők névsorát kiegészítették Molnár Péter és Tótka Sándor versenyzőkkel.