Nem sok hiányzott a dobogóhoz, de végül a negyedik helyen zárt Kapás Boglárka 400 méter gyorson a riói olimpián.

A szám nagy favoritja, az amerikai Ledecky elképesztő tempóban kezdett, mintha Hosszú Katinkát láttuk volna a medencében, úgy hagyta ott a többieket, Kapás azonban nem esett abba a hibába, hogy hajszolni akarta az éllovast, a saját tempójában rótta a métereket. 150 méternél az ötödik helyen volt, 250-nél viszont már negyedikként érintette a falat.

A 400 méteres gyorsúszás versenyszámának döntője utánForrás: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó 50 méter előtt 8 tized volt a hátránya a harmadik helyen úszó amerikai Smith mögött, és bár ebből négy tizedet ledolgozott, a dobogó végül nem jött össze, de egy egyéni csúcs igen (4:02.37). Ledecky 3:56.46 perces, óriási világcsúccsal ajándékozta meg magát egy arannyal, Rióban ez volt a hatodik világcsúcs, a vasárnapi programban pedig a harmadik.

800 gyorson ebből még könnyen lehet egy érem

„Elégedett vagyok az úszásommal, több mint egy másodpercet javítottam az egyéni legjobbamon. Ez volt az elsődleges célom, hogy magamhoz képest javuljak, hogy érezzem azt, hogy fejlődtem, és ez sikerült. Amikor felnéztem a dobogómra, és láttam, hogy nem világít, kicsit azért csalódott voltam, mert azt hittem, hogy ez az időeredmény elég lesz egy bronzéremhez.De ez nagyon erős mezőny volt, és a negyedik hely is szép"– értékelt Kapás Boglárka, aki azon bosszankodott, hogy a délutáni program után is elvitték doppingvizsgálatra, valamint most is.

Az UTE 23 éves úszója 800 gyorson is indul Rióban, és úgy érzi, a mostani produkciója alapján méltán reménykedhet abban, hogy a hosszabb távon bezsákolhat egy érmet. „A 400-hoz inkább erő kell, mint állóképesség, nekem pedig inkább állóképességem van. Ha ezen a távon negyedik tudok lenni egy ilyen kemény mezőnyben, egy ilyen jó időeredménnyel, akkor 800-on nagyon sokra lehetek képes, és el is hiszem ezt.Úgyhogy várom már, hogy világítsanak a kis égők a rajtkövön"– mondta a szokásos bájos mosolyával kísérve Bogi, aki bevallotta, meglepte őt, hogy a brit Jazmin Carlin ennyit javult a májusi Európa-bajnokság óta, és be tudott férkőzni a két amerikai, Ledecky és Smith közé.

Az Eb-n még Kapás volt a jobb, aki akkor több mint egy másodpercet vert a britre, aki a májusi idején három és fél másodpercet javított, ez most olimpiai ezüstöt ért neki.