Az illetékes indonéz hivatal megerősítette Mbah Gotho állítását, miszerint a férfi 1870. december 31-én született, vagyis 145 éves. Ha harmadik fél is megerősíti születési dátumát, akkor hivatalosan átveszi a korrekorderi címet Jeanne Calment-től, aki 122 éves volt, mikor meghalt.

145 évével Mbah Gotho lehet a világ hivatalosan legöregebb embere. Az indonéz férfi papírokkal tudja igazolni, hogy 1870. december 31-én született. Az illetékes hivatal megerősítette állítását, deahhoz még külső megerősítésre is szükség van, hogy Mbah Gotho bevonuljon a rekordok könyvébe.

A férfi személyi igazolványáról készült képet is nyilvánosságra hozták, amin jól látható születési ideje, illetve születési neve (ahogy sok indonéz, ő is csak egy nevet kapott).

A hivatalos rekord 122 év és 164 nap

Egyelőre egy francia nő, Jeanne Calment a korrekorder, ő 122 éves és 164 napos volt, mikor meghalt 1997 augusztusában.

Többen állították már, hogy megdöntötték Calment rekordját,például a nigériai James Olofintuyi, aki 171 évesnek mondja magát, és az etióp Dhaqabo Ebba, aki 163-nak. Viszont egyikük sem tudja dokumentumokkal alátámasztani életkorát, így a rekord Mbah Gothóé lehet, írja az Independent.

Hivatalosan még Jeanne Calment a világ legöregebb embereForrás: AFP/Georges Gobet

Már csak a halált várja

Talán sokan irigylik Mbah Gothót azért, mert közel másfél évszázadot élt meg, de a férfi azt mondta, már csak egy dologra vágyik: meghalni.A helyi médiának azt nyilatkozta, 1992-ben kezdett készülni a halálra, még a sírkövét is megcsináltatta,de 24 évvel később még mindig életben van. Mára túlélte mind a tíz testvérét, négy feleségét és az összes gyerekét.

Nem tud gondoskodni magáról

Az utóbbi időben nagyon leromlott az egészségügyi állapota, fürdetni és etetni kell. Azt mondta, ideje nagy részét rádióhallgatással tölti, mert a tévénézéshez már nem elég jó a szeme.

A hosszú élet titka

Mikor azt kérdezték tőle, mi a hosszú élet titka, a következőt válaszolta:Nem kell hozzá más, csak türelem”.