Kengurura akart robbanószerkezetet szerelni az ausztrál fiatal, akit szerencsére sikerült elkapniuk, mielőtt még bárki életét kiolthatta volna. Tavaly készült a merényletre, amiért nem kapott életfogytiglani börtönbüntetést.

Tavaly fogták el a 19 éves Sevdet Ramadan Besimet, akit azzal vádoltak, hogy merényletet akart elkövetni az ausztrál és új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének április 25-i emléknapján. Tervei szerint el akart gázolni és lefejezni egy rendőrt.

Képünk illusztrációForrás: Getty Images/Fuse/Ralph A. Clevenger/Fuse

Az ügyészség szerint Besim egy 15 éves brit fiúval váltott online üzeneteket gyilkos terveiről, egyebek közt arról is, hogy egy kengurura robbanószerkezetet kötöz, szőrméjére az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelképét rajzolja, majd rendőrök közé engedi az állatot, és működésbe hozza a pokolgépet. A bírósági dokumentumokból az nem derült ki, hogy a kengurus támadást is az emléknapon akarta-e elkövetni. A hatóságok szerint Besim a bűncselekményt az Iszlám Állam által terjesztett terrorista ideológia hatása alatt tervelte ki. A fiatalember bűnösnek vallotta magát, a bíróság ezért a kiszabható életfogytiglani szabadságvesztés helyett tíz évre ítélte,legkorábban hét év múlva szabadulhat. A 15 éves fiút terrorcselekményre való felbujtás vádjával tavaly életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy brit bíróság.