Lakat került arra a szentendrei paleotészta-gyárra, ahol a NÉBIH dolgozói elképesztő állapotokkal találkoztak. 1500 kg alapanyagot és kész gluténmentes száraztésztát vontak ki a forgalomból. A gyártó több milliós bírságra is számíthat.

A szentendrei tésztaüzem zsúfolt és rendetlen volt, de nem csak ez volt a baj abban a gyárban, ahol szeptember végén ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal emberei. A felvételeken jól látszik, hogy régen, takarítottak, az ellenőrök egérürülékkel is találkoztak. A raktárban bontott alapanyagok mellett festékeket, oldószereket és szerszámokat is tároltak, az irodában pedig halmokban állt a száraztészta. Ugyanitt nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt terméket találtak - írja az Origo.

Forrás: Dreamstime

A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt úgynevezett matricákat az udvaron mosták egy kerti csapra csatlakoztatott nagy nyomású tisztítógéppel.Az üzemben gluténmentes tésztákat készítettek, ahol a szentendrei vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást. A súlyos higiéniai problémák miatt a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A tevékenység folytatásának feltétele, hogy elvégezzék a takarítást, fertőtlenítést, tisztasági festést és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőrizni fog. A cég milliós bírságra számíthat.