14 év börtön várhat az afgán lányra: a menekültek jelképe volt

Forrás: © Steve McCurry -
Afgán lány irat hamis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1985-ben került a National Geographic címlapjára egy világító szemű menekült lány, aki a kirekesztettek jelképévé vált. Azóta azonban több mint 30 év eltelt, és a nőnek attól kell tartania, hogy börtönbe kerül Pakisztánban, ugyanis hamis iratokkal tartózkodott az országban.

Nincs ember, aki ne ismerné az afgán lányt, akiről Steve McCurry fotós készítette el a világ egyik leghíresebb képét. Az akkor 12 éves lány egy táborban élt, ugyanis elveszítette szüleit, és menekült az afgán háború elől. A kép a National Geographic címlapjára is felkerült 1985-ben. Sharbat Gula hamar az elnyomottak jelképévé vált, az azóta elfeledett nőnek azonban most hosszú börtönévektől kell tartania.

Forrás: © Steve McCurry

Pakisztánban élt, csakhogy hamis papírokkal. Sharbat Bibi álnévre voltak kiállítva az iratai, a nyomozók viszont elfogták és letartóztatták csalás miatt. Héttől tizennégy évig terjedő szabadságvesztés jár az országban az ilyen bűntettekért, de a súlyos ítélet nem tántorítja el a háború elől menekülőket attól, hogy megpróbáljanak hamis papírokat szerezni. Sokkal valószínűbb azonban, hogy kitelepítik, még mielőtt a börtönbüntetés letöltésére sor kerülne - írja a Yahoo News.

Forrás: AFP/Ho

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.