Nem is tudjuk elképzelni, hogy mekkora összegről van szó.

Sikerült csúnyán átverni a brit közvéleményt. Rengeteg ember abban a hitben van, hogy a Buckingham Palota felújítását az ő pénzükből fogja fizetni a királynő. A helyreállítás körülbelül 130 milliárd forintotba fog kerülni.Természetesen a média teremtette ezt a félreérthető helyzetet, ám II.Erzsébet tiszta vizet öntött a pohárba - tudta meg a RoyalCentral.

Erzsébet brit királynő és kutyáiForrás: facebook/The British Monarchy

A királyi család pénzügyi fedezetének hagyománya III.György brit király idejéig nyúlik vissza. A birtokában álló saját vállalkozás, a Crown Estate, elsősorban londoni ingatlanok és mezőgazdasági területekkel foglalkozik. Az uralkodó egy kisebb százalékát mindig visszaigényelte a cég éves bevételének, ebből fedezte a különféle állami költségeket, királyi utazásokat és egyéb kiadásokat is.

2012-ben George Osborne átszervezte ezt a rendszert, így tudja a királynő fedezni a palota tatarozását. Eddig 15%-át kapta kézhez a befolyt összegnek, és 85%-át pedig „leadózta" az államnak, most a rendelkezésére álló összeget felemelik 25%-ra.

II. Erzsébet maga finanszírozza a palota felújításátForrás: AFP/Leon Neal

Az óriási munkálatokat 2017 áprilisában fogják elkezdeni, és igyekeznek majd úgy lebonyolítani, hogy II.Erzsébetnek ne kelljen elköltöznie otthonából. Nem lesz kis munka a felújítás, hiszen 775 szobát kell a szakembereknek kifesteni. Emellé 160 kilométernyi kábel és 32 kilométer vízvezeték kicserélése is vár rájuk.