Tömegbe száguldó kamion, lövöldözés és lezuhant repülőgépek: sajnos 2016 sem múlt el végzetes tragédiák nélkül. Merényletekben, balesetekben, vagy éppen természeti katasztrófákban rengetegen vesztették életüket. A nizzai terrortámadás volt a legborzasztóbb, legfelfoghatatlanabb tragédia, de sajnos nem az egyetlen.

Isztambuli merénylet Két pokolgép robbant az isztambuli Besiktas labdarúgócsapat stadionja közelében. Az egyik egy autóba rejtett bomba volt, a másik, közeli parkban történt robbantást valószínűleg öngyilkos merénylő hajtotta végre. Összesen 44 ember vesztette életét, közülük 36-an rendőrök és nyolcan civilek voltak. A brutális merénylet helyszínét Vértanúk dombjának nevezték el, és eddig már több mint 200 embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban. 

A török Besiktas labdarúgóklub stadionjánál két robbantás is történt pár órával egy labdarúgó-mérkőzés utánForrás: MTI/AP/Halit Onur Sandal

Brazil focicsapat tragédiája Összesen 71 halálos áldozatot követelt az a repülőszerencsétlenség, aminek következtében egy brazil csapat majdnem összes tagja is odaveszett. A balesetnek azért kellett bekövetkeznie, mert nem volt elég üzemanyag a repülőben, ugyanis a személyzetnek nem volt ideje tankolni: helyette az egyik focista elveszett videojátékát keresték. A túlélő kapus a kómából felébredve semmire sem emlékezett, és nem is merték neki egyből elmondani, ugyanis féltek, idegösszeomlást kapna a hír hallatán. 

A brazil repülőszerencsétlenség áldozatainak temetéseForrás: AFP/Nelson Almeida

Borzalmas földrengés rázta meg Olaszországot Pusztító, 6,2-es erősségű földrengés sújtott a déli országban augusztusban. Hihetetlenül sokan, majdnem 300-an vesztették életüket a borzalmas katasztrófában. Rengeteg ember lett otthontalan, sok épület vált a földdel egyenlővé. Két hónappal később a tragédia megismétlődött, újabb földmozgás rázta meg Olaszországot, ami majdnem ugyanazt a térséget érintette, mint az augusztusi.

Nem sok épület maradt épen az olaszországi földrengés utánForrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Müncheni lövöldözés: egy magyar áldozat Egy müncheni bevásárlóközpont vált véres tragédiák helyszínévé júliusban: egy fiatal, 18 éves fiú kezdett el lövöldözni az áruházban. A merényletben 9 ember vesztette életét, köztük egy magyar is, valamint több mint harmincan megsérültek. A merénylőről kiderült, egy évig is tervezhette támadását, és betegesen érdeklődött a korábban történt brutális merényletek iránt. Foglalkozott a norvég Anders Behring Breivik 77 halálos áldozatot követelő ámokfutásával is, amelynek ötödik évfordulóján, pénteken vérengzett Münchenben. 

Így emlékeztek a müncheni lövöldözés áldozatairaForrás: AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Borzalmak Nizzában, a francia nemzeti ünnepen Az ünneplő tömeg mit sem sejtve várta a tűzijátékot a francia nemzeti ünnepen júliusban, amikor egy száguldó kamion egyenesen beléjük hajtott, Illetve nem egyenesen, hanem cikcakkban haladt, nem véletlenül: az volt a célja, hogy minél több áldozatot szedjen. Összesen 84-en vesztették életüket a merényletben, köztük nagyon sok gyermek. A halálos áldozatokon kívül rengetegen megsérültek fizikailag, lelkileg a támadás során. 

A nizzai terrortámadás áldozataira könnyezve emlékeztekForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon