"Emberek vannak a romok alatt" - Földrengés rázta meg Olaszországot

földrengés Olaszország Perugia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 6,2 erősségű földmozgás Perugia térségében, Norcia város közelében pusztított. Az olasz állami tévé szerint legkevesebb hat halálos áldozata van a katasztrófának. Amatricében épületek dőltek össze, emberek lehetnek a romok alatt. Az első rengést több erős utórengés követte.

A hajnali 3 óra 36 perckor észlelt rengést, amelynek epicentruma a közép-olaszországi Perugiától 47 kilométerre délkeletre volt, Rómában is tisztán érezni lehetett. Egy órával később, hajnali fél öt után nem sokkal egy újabb, 5,4-es rengés Norcia és Castellucci városát érintette.

A földrengés pánikot keltett, a tűzoltósághoz hívások százai futottak be. A rengés fészke az amerikai földtani intézet szerint alig 10 kilométerrel a földfelszín alatt volt.

Nagy erőkkel dolgoznak a mentőalakulatok, többen lehetnek még a romok alatt Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Egyre több a halálos áldozat

Accumoliban négy halálos áldozatot követelt az Olaszország középső részét szerda hajnalban sújtó földrengés.

A természeti csapásnak így már hat halottja van,

ketten a Marche régióban található Arqata del Tronto kis hegyi településen vesztették életüket. Többen megsérültek, pontos szám még nincs.

Amatrice romokban

Több sérültje van a természeti csapásnak Rieti tartománybeli, Rómától 140 kilométerre északra fekvő Amatriceben. Az Appenninek ormai között meghúzódó, 2500 lakosú kisváros a Gran Sasso természetvédelmi területen fekszik. Sergio Pirotti polgármester a RAI olasz állami televízióban arról beszélt, hogy a városközpontban épületek dőltek össze, a központi sétálóutca megsemmisült, nincs áram.

Több épület összedőlt, halálos halálos áldozata is van az olaszországi földrengésnek Forrás: Simone Gianni

Sergio Pirozzi szerint

emberek vannak a romok alatt,

a polgármester azonnali segítséget kért kimentésükre. Elmondta, hogy a hegyi települést nehéz lesz megközelíteni, mert a földrengés megrongálta a bevezető utakat.

A földmozgásban több kórház is megrongálódott. Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője a Twitteren közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal.

Nápolytól Rómáig

A RAI tudósítása szerint Lazio és Umbria régió határán lehetett a földrengés epicentruma, de az onnan 170 kilométerre fekvő Rómától Nápolyig megérezték.

A La Republica beszámolója szerint

az olasz fővárosban 20 másodpercen át rázkódtak az épületek, többen a házakból az utcákra menekültek.

A rengést több erős, köztük 5,5-es erősségű utórengés követte.

A mostani földmozgás az olasz polgári védelem vezetője, Fabrizio Curcio szerint méreteiben a 2009-es, Abruzzo régióbeli L'Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő rengéshez hasonlítható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.