200 éves mumifikálódott testet találtak Mongóliában. A hívők szerint a szerzetes tudatállapota még mindig ép és sértetlen. 

Egy vélhetőleg megvilágosodott buddhista szerzetes mumifikálódott testére bukkantak Mongóliában. A vallást gyakorló emberek szerint olyan mély meditációs állapotba kerülhetett a szerzetes, mely közben a test életét veszti, de a tudatállapota nagyon is ép. Ezt a szintet a hívők "tukdam" állapotnak hívják. 

200 éves szerzetesre bukkantak MongóliábanForrás: Youtube

Rengeteg buddhista állítja, hogy ez egy létező lezárási formája a földi életnek. A szerzetes testtartásán, a felvett pozícióján egyértelműen látszik, hogy meditálás közben érte utol a halál - írta meg a TheSun.

"Volt lehetőségem gondoskodni néhány szerzetesről, aki eljutott a tukdam állapotába. Ha egy személy képes fenntartani ezt az állapotot 3 hétig – ami nagyon ritkán történik meg –, akkor a teste lassan összeaszik, és a végén csak hajak, körmök és a ruhája marad vissza. Általában ilyenkor a szerzetessel együtt élők egy szivárványt látnak meg az égbolton, ami napokig ott marad. Ez azt jelenti, hogy a szerzetes talált magának egy szivárványtestet, ami a Buddhához való elérkezés legközelebbi állapota. Ha a meditáló meg tud maradni ebben az állapotban, akkor Buddhává válik. Ezen a szinten a szerzetes mindenkinek segít maga körül, és a környéken mindenki örömet fog érezni" - nyilatkozta a dalai láma orvosa, Dr. Barry Kerzin buddhista tanár.

A szerzetes testtartásán, a felvett pozícióján egyértelműen látszik, hogy meditálás közben érte utol a halálForrás: Youtube

 

A most felfedezett holttest tulajdonosa Tsorzh Sanzhzhav, akit 70 éves korában temettek el mestere mellé, nagyjából 130 évvel ezelőtt.