Felsorolni is alig lehetne, mennyi mindennel foglalkozott élete során Klapka György. Ahogy egy korábbi interjújában fogalmazott, csak akasztott ember nem volt még. Számára a munka volt az élet, ezt viszont nem a pénzért csinálta, hanem azért, mert a küzdéshez szokott hozzá, és anélkül sosem adta fel. Klapka György a haláltól sosem félt, csak a tétlenségtől.

Reggel még interjút adott születésnapjáról Klapka György, délután pedig váratlanul elhunyt. A milliárdos ember annak ellenére, hogy 88 éves volt, nem gondolt a halálra. Tette a dolgát, és a jövőt tervezte. Sajnos már nem lesz újabb üzlet, amibe belevághat, de élete során már így is rengeteg dologgal foglalkozott. Ahogy egyszer ő mondta Szily Nórának, csak akasztott ember nem volt.

Klapka Györgyöt soha nem érdekelte a pénzFotó: Nagy Attila [origo]

Az üzletember nem azért fogott mindig újabb és újabb vállalkozásba, mert a pénzt hajszolta, hanem azért, mert megszokta a munkát, és a küzdelmet. "Gyerekkori élményeim végigkísértek egész életemben. Én láttam azt, hogy apám és anyám mit küzdött azért, hogy túléljék a gazdasági válságot, hogy túléljék a háború előtti időszakot, hogy túléljék a háborút, hogy mindent túléljenek" - mondta annak idején Klapka György Szily Nórának. Az üzletember már gyermekkorában megtanulta, mi a munka, ugyanis ő folyamatosan dolgozott, és - ahogy ő mondta - küzdött. Ez a küzdeni akarás egész életében végigkísérte."Ha nekem nincs tovább munkám, én meg fogok halni. Az én halálom napja, az a munkám vége. Ha vége a munkámnak, és nincs tovább mit keressek az életben, akkor nekem az életemnek is vége. Nem sajnálom, nem félek a haláltól. Csak én annyira megszoktam a munkát, annyira megszoktam a küzdelmet" - mondta Klapka György. "Én nem szeretem küzdelem nélkül feladni az életet" - tette hozzá, és elmondta azt is, hogy nem a pénzért csinálja. "Engem a pénz abszolút nem érdekel. Világ életemben nem törődtem a pénzzel. Nem érdekelt engem soha, gyermekkoromban sem. Megszoktam, kezeltem, nekem a pénz munkaeszköz volt. Ma is az. Én egy puritán ember vagyok, akinek a paprikás krumpli nagyon jó" - mesélte az üzletember, aki könnyedén legyintett, ha valami nem jött össze, mind a munkában, mind a magánéletben. Az elmúlást is nagyon könnyen viseli.

Sosem félt a haláltól: az élet természetes velejárójának tartottaFotó: Nagy Attila [origo]

"A halált, mint olyat, az élet természetes velejárójának tartom. Nekem a halál az nem egy különleges valami. Aki megszületett, az meg is fog halni, hogy mikor, - ötéves korában vagy százéves korában - az teljesen mindegy, ha már meghalt. A halál, mint olyan, engem nem zavar. Én nem járok a temetőbe sem. A szüleim sírjához sem, soha! Pedig mindkettőjüket nagyon szerettem, emlékszem minden mozdulatukra, ahogy vertek minden nap, arra is. Minden nap kikaptam" - vallotta be az üzletember 2012- ben Szily Nórának.